БАБХ Варна: Не купувайте царевица, плодове и други храни от продавачи по плажа

Автор: Пламена Николова
Коментари (10)
14:50 / 10.07.2017
12884
Едва ли има човек, който да е ходил на плаж и да не е чувал реплики от рода на "Моля топли морски витамини, моля. Аеробика да устата, балсам за устните, зъболекар за зъбите. Сладка като зърната на Преслава, млечна като устните на Гергана, голяма като бухалката на Илиян Топалката" или подобни бисери, с които продавачите на царевица по плажа примамват клиентите си. Дали обаче покупката на продукти на плажа е безопасно и доколко е законно регламентирано?

"Няма регламентирана търговия с царевица, плодове и други храни от случайни продавачи по плажната ивица. Тези продукти с неясен произход крият рискове за здравето", заяви за Varna24.bg директорът на Областната дирекция по безопасност на храните във Варна д-р Златина Димова.

Тя уточни, че към хотелиерите, ресторантьорите и концесионерите на плажовете е отправена препоръка да следят и контролират за появата на такива търговци, но въпреки това те остават напълно неконтролируеми и на воля продават стоката си. 

"От години едни и същи хора всяко лято се препитават от продажбата на царевица, плодове и други хранителни изделия, съхранявани в съдове, които не отговарят на никакви санитарни изисквания. Когато видят проверяващи хвърлят кошниците и кофите и твърдят, че не са техни. Затова остават неуязвими, а са хора, които са отдавна познати като лица. Те не са стационарни и затова нашите служители не могат лесно да ги хванат и санкционират. Наскоро цяло петчленно семейство от Пловдив попадна в болницата след консумация на царевица, купена на плажа. Затова призоваваме да не се купуват такива храни, особено за малки деца", апелира д-р Димова. 

Тя сподели, че лично пред очите й родители са купували малини и царевица от такъв търговец на плажа в курорта "Св. Св. Константин и Елена" и тя категорично е против да се рискува здравето на малки деца по този начин. 

От Инспекцията по труда във Варна коментираха за Varna24.bg, че в повечето случаи тези продавачи на царевица, сладолед, плодове и други артикули са самоосигуряващи се и не подлежат на проверки от тяхната институция.


Този браузър не поддържа видео елемента.


Въпреки препоръките плажуващите масово купуват царевица на плажа

Виж коментарите (10)
Още новини от Новини от Варна:
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).