Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
БАСКОМ и ИКТ Клъстер - Варна: Трябва да преведем икономиката на България през индустриалната революция на дигиталната трансформация
Автор: Пламена Николова 16:15 / 10.10.2022Коментари (0)1252
©
Нови 10 технологични училища в страната поиска ИТ бизнесът от държавата. Образованието и подготовката на таланти за индустрията остават ексклузивен приоритет.

Ние не просто се развиваме добре, а сме структуроопределящ сектор. Без дигиталната трансформация, която се осъществява от нас, в следващите 10 години нито един друг сектор от българската икономика няма да бъде конкурентоспособен. Това послание отправиха изпълнителните директори на софтуерните компании - членове на БАСКОМ и ИКТ Клъстер - Варна. Те проведоха обща среща във Варна, където се състоя традиционният есенен дискусионен формат на БАСКОМ. На нея присъства и кметът на града Иван Портних.    

Като регионалната организация, която движи визията за развитие на ИКТ общността във Варна, представи ИКТ Клъстер -а неговият председател Емил Цанков. Той очерта инициативите на организацията през последната година: развитие на бранда на ИКТ Клъстер -а, създаване на ICT Corner в Икономическия и Техническия университети, надграждането му с ICT Collaboration Space в Техническия университет, месечни срещи на софтуерните компании, университети, НПО-та и публична администрация, подпомагане на изграждането на Информационен център за бежанците от Украйна, съвместни инициативи с другите клъстери и асоциации, развитие на експерименталната програма за ученически практики, провеждани 10 дни в 10 фирми, паралелно със стажантските програми и стипендии.   

Като организация с богати традиции представи БАСКОМ председателят на УС на асоциацията Доброслав Димитров. Той очерта основните предизвикателства пред бранша на национално ниво: без повече експерименти с максималния осигурителен праг, без промяна в данъчната рамка, позициониране на България като добро място за ИТ кариера и създаване на нови 10 технологични училища в страната през следващите четири години.    

"Не можем да очакваме добро образование по информационни технологии, без да си даваме сметка, че 40% от учениците са функционално неграмотни“, сподели Наталия Митева, член на УС на БАСКОМ. Тя обобщи положителните резултати от програмите, в които участва асоциацията: Приложен програмист и "Обучение за ИТ умения и кариера“, както и активностите по линия на професионално образование и обучение, където БАСКОМ е ангажирана с експертиза в Консултативния съвет към МОН, в обсъждането на законодателни промени, в актуализиране на списъка с професиите, изпитните програми и учебните планове, както и в методологията за подбор на 24-те Центъра за високи постижения в професионалните гимназии, за които са заделени над 70 млн. лв. по Националния план за възстановяване и устойчивост.

Паралелно с дискусионния формат БАСКОМ и ИКТ Клъстер - Варна проведоха среща с ученици, студенти и преподаватели в града, където представители на различни софтуерни компании разказаха успешните истории на своя бизнес и поощриха младежите да търсят професионална реализация в ИТ сферата. Срещата бе оценена като силно вдъхновяваща и мотивираща. В тази връзка БАСКОМ пое ангажимента да я мултиплицира и в други градове в страната, като специален фокус на асоциацията ще бъде и привличането и подпомагането на нови преподаватели по информационни технологии.

Business Tree - новият проект на БАСКОМ – също бе акцент на срещата. "С тази инициатива целим да подпомогнем дигитализацията на всички бизнеси и сектори на икономиката като част от нашата отговорност да развиваме бизнес средата и еко системата“, каза на свой ред Марина Шидероф, член на УС на БАСКОМ. Тя разказа повече за събитията, които ще таргетират различните компании в съответните сектори и ще се фокусират върху представяне на ползите от внедряване на цифрови решения, разказ за успешни дигитални истории в съответния сектор и презентиране на конкретни подходящи продукти.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Мигранти и бежанци
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Интегриран градски транспорт на Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: