Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
БЧК готви по 1300 спасители годишно, повечето изчезват в чужбина
Автор: Екип Varna24.bg 09:36 / 21.04.2017Коментари (0)1083
©
До началото на летните жеги, в които пак ще търсим прохлада сред морските вълни, има още много време, но подготовката за сигурността на плажуващите вече върви с пълна пара. 

56 младежи получиха дипломите си за спасители на море и басейн, след като успешно преминаха обучението и покриха нормативите в проведените вече 4 курса по водно спасяване на БЧК - Варна. 41 от тях придобиха квалификация за работа на басейн, 15 издържаха заключителния изпит за море.

Между 3 и 12 курса за спасители се провеждат всяка година в морската столица, като средно над 150 души получават международно признат сертификат за професията, който им "отваря вратите" за работа в цяла Европа. Към момента Българският Червен кръст е единствената организация в България, оторизирана да обучава водни спасители - дейност, която хуманитарната организация извършва успешно повече от 55 години.

През 1964 г. държавата решава да възложи задачата на БЧК, след като само за едно лято близо 500 души са намерили смъртта си сред вълните. В последно време обаче концесионерите на морските плажове настояват здравното и туристическото министерства да направят промени в наредбата за водното спасяване, които да "разбият монопола" на Червения кръст и да позволят и на други неправителствени формации да организират курсове за спасители. Аргументите им са, че така цените ще паднат и кадровият глад за морски гардове през лятото ще бъде преодолян.

"Всяка година над 1300 души завършват курсовете на БЧК за водни спасители, а за постовете по пясъчната ивица от Шабла до Резово трябват около 850 души! Истината е, че спасителите "бягат" в Европа заради лошите условия за работа и ниското заплащане, които обикновено предлагат концесионерите на българските плажове. А битката срещу "монопола на БЧК" е защото ние защитаваме правата на спасителите - осигуряваме им нормално работно време, застраховки, облекло, вода и осигуровки върху цялата заплата. Всичко това изисква разходи, които родните "стопани" на плажове предпочитат да си спестят. 

При директното договаряне важи принципът на сивия сектор - хората се разписват срещу минималната заплата, останалото получават на ръка и често им се налага да дежурят по 12 часа", коментира председателят на областния съвет на БЧК - Варна, Илия Раев. Той е категоричен, че промяната на правилата ще понижи качеството на подготовката на спасителите, а недобрата им квалификация ще създаде риск за сигурността на плажуващите и ще увеличи многократно броя на удавените.

Българският Червен кръст е единствената организация у нас - член на Международната Федерация по водно спасяване, а сертификатите, които издава, са валидни на територията на целия Европейския съюз. Сега курсът за спасител на море включва 82 часа теоретична и практическа подготовка, плюс обучение за оказване на първа долекарска помощ. При 3 отсъствия от занятия следва автоматично изключване, а на финала има тежък и напълно безпристрастен изпит от комисия от Водноспасителната служба на Червения кръст. "Няма как спортни клубове и НПО без опит да гарантират такова високо ниво, което е плод на дългогодишна дейност и изградена система със световно признание", категоричен е шефът на БЧК - Варна.

През годините Варна неизменно е била сред отличниците във водното спасяване. Още в началото на миналия век местните власти започнали да наемат рибари с лодки, които да охраняват плажовете от наплив на гратисчии. Точно тези рибари обаче поставят началото на водното спасяване като вид професионална дейност в страната.

Първата в света жена - воден спасител, чиято дейност е отразена в документи, също е с варненски адрес. По време на пребиваването си в морската столица акушерката Христина Хранова, като спасител-доброволец, е извадила от вълните 54 удавници, за което през 1907 г. варненският окръжен управител я награждава със сребърен орден "За гражданска заслуга".

Пак във Варна, през 1928 г. е сформирана първата щатна водноспасителна команда в България. Тогава кметът на града назначава към новосъздадените Морски бани 10 души, които да охраняват къпещите се - по онова време около 3000 души.

 









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: