БСП смята да връща морския имидж на държавата

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
14:40 / 17.02.2013
1061
"Постепенно възстановяване позициите на България като морска държава, включително с модернизация на морските и речните пристанища". Това е записано в програмата за управление на държавата, която делегатите на заседанието на 48- конгрес на БСП приеха в събота.

Конкретните направления, по който ще се работи на местно ниво ще бъдат представени преди парламентарните избори. Освен национални ангажименти за развитие на икономиката, БСП ще представи и отделните си виждания за всеки от регионите за планиране, обясни лидерът на БСП във Варна и член на Изпълнителното бюро на партията Борислав Гуцанов.
"Конкретно за Варна, вече съм казвал неведнъж, ще "отворим" отново проекта за новото пристанище, такъв, какъвто трябва да бъде - нов контейнерен терминал и постепенно изнасяне на товарните дейности от настоящия порт Варна- изток. Парите отпуснати от Японската банка още стоят и не виждам защо след като този проект ще отвори нови работни места и ще даде тласък на икономиката в града, да не бъде отворен незабавно", заяви градският лидер. Той припомни, че територията на Морска гара трябва да стане новата зона за отдих на варненци, като с обособяването на музейна част, нова културна зала и яхтено пристанище да привлече нов тип туристи във Варна.

БСП-Варна ще предложи и промяна в закона за собствеността на пристанищата, което да даде зелена светлина на възможността морските и речните общини да се включат като собственици в портове. "Това ще позволи да се генерират нови приходи в бюджетите на кметствата, защото не може да разчитаме само на данъците, които се събират от хората и непрекъснато да повишаваме налозите. При тази ситуация на държавата - тотална безработица, убит малък и среден бизнес, срив на икономиката как хората да си плащат данъците", коментира червеният лидер.

Конкретно ще се работи и за превръщане на българския флаг в "удобен", което пък ще привлече корабособственици да регистрират плавателните си съдове у нас. По тази точка специалистите на БСП дават пример с Малта, която е една от водещите държави по собственост на плавателни съдове, без да има собствен флот. Според тях това ще позволи допълнителни доходи отново за морските и речни общини, тъй като данъчната регистрация на корабите ще става при тях.

В програмата на БСП - "Радикална промяна за демократична и социална държава" са записани конкретни мерки за развитие на икономиката, както и нови 250 000 работни места, и ограничаване на частните монополи. И още - замяна на плоския данък с прогресивно облагане на доходите на физическите лица и освобождаване от налог за най-ниските, както и отмяна на данъка върху спестяванията. БСП поема ангажименти за бързо повишаване на заплатите, като до края на мандата минималната трябва да достигне 450 лв, а минималната пенсия за трудов стаж да се повиши с 80 процента.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Във Варна: Военноморските сили почетоха паметта на загиналите за ...
Кметът на Варна: Театралният фестивал "Варненско лято" утвърждава...
Кметът Коцев почете Христо Ботев и загиналите за свободата на Бъл...
Навръх Деня на детето полицията във Варна организира хайка за неп...
Министърът на културата: Фестивалът "Варненско лято" е гордост за...
Във Варна ще бъде отново много топло през деня, следобед обаче ще...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).