Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Баба Тонка от Варна към политиците: Всичко направете, децата на България върнете!
Автор: Екип Varna24.bg 08:51 / 20.10.2016Коментари (1)3495
© Труд
"Къде са нашите деца?! Прогонени от роден край. Всичко направете, децата ни върнете! С тези думи се обърна чрез "Труд" към политиците и кандидат-президентите 75-годишната баба Тонка от Варна. Поводът за среща с нея беше изпратеното й писмо до редакцията, в което тя въодушевено разказа за преживяванията си на есенния събор в Тервел. Искала да разберат в цялата страна за родната Добруджа, в която се случват и хубави неща, а не се говори само за политика, избори и коалиции.

Тя самата твърдо е решила да гласува в предстоящия вот, не защото е задължителен, а смята, че това е нейно право. "Защо не чух един да каже, ако мен ме изберете, аз ще направя, така че да върна децата и да им създам работа", кори кандидатите възрастната жена, според която няма по-голяма мъка за хората от тази, че чедата им са пръснати по света и са далеч от тях. А и самата тя е изкарала 18 години тежък гурбет в Гърция. Върнала се заради българската песен и българската носия.

Още от входа на панелния блок във варненския квартал "Владиславово", където живее Тонка Жекова, се носи дъхав аромат на прясно опечена добруджанска питка. Приготвя и втора за фурната. Погачите, замесени и с майчини сълзи, са за помена на сина й, починал точно преди 3 години. Младият мъж бил дърводелец, имал златни ръце, бил с нея в Гърция, имал добра работа, но предприятието фалирало. Върнал се в страната и цяла година не можал да намери къде да изкара прехраната за себе си и семейството. Отчаял се, затворил се в себе си, спрял да се събира с хора, поболял се и си отишъл завинаги -само на 43 години. 

"На никой на главата да не идва такава мъка", ридае баба Тонка. Въпреки голямата си болка, тя не спира да пее. Една нощ й се присънил синът й и казал: "Майко, ставай, иначе ще се разболееш, не ме чакай, аз няма да се върна, но ти излизай между хората". 

Той ме знаеше, че съм по щурите работи - все трябва да пея, да играя, но сега вече не играя, казва баба Тонка. Като я поканили, отишла на събора в Тервел, където имало две големи сцени за надпяване, 5-6 шатри за българското производство и занаяти- с изложено сирене, прясно мляко, домашно вино и подправки. Тя пяла народни песни- бавни и хороводни, а зрителите наоколо не спрели да й пригласят и да играят.

"На толкова събори съм ходила, златен медал имам от Копривщица, но тук в Тервел, до стария дъб, който помня от дете, сърцето ми се отвори. Затова искам да кажа на цяла България, че Добруджа е богата не само на жито, а е богата и на таланти, продължава да се въодушевява жената.

Тя е родена в Сърнец, откъдето е и народната певица Калинка Вълчева. Двете са израснали заедно. "Запееше ли тя в единия край на селото, аз запявах в другия. Двата славея, ако едната замине и другата си тръгне, селото ни ще оглушее, казваха хората за нас", спомня си младините баба Тонка. Тя се е задомила по-късно във варненското село Чернево. 

Работила 40 години в Долината на химията, като началник на складове в девненските заводи. Останала вдовица и на 55 години тръгнала на гурбет в Гърция - в град Халкида, на 50 км от Атина.

"Робувах в чуждите къщи, гледах старци, но всяка неделя обличах българската носия, палех колата и газ за Атина, където ставаха най-хубавите, но и най-тъжни наши празници", разказва жената. Още се просълзява, като си спомни за празника на българската общност, който назовали "Немили-недраги" и го правили на Акропола. 9-годишно нашенче изпълнило песента "Заблеяло ми агънце" и разплакало българи и гърци. Сънародниците ни начело с нея вдигнали и голям празник за влизането на страната ни в ЕС през 2007 г., правили Ден на казанлъшката роза, Ден на Добруджа, Бабинден и т.н . "Навсякъде, където се представяше българската носия и българската питка, бях там", казва баба Тонка.

Писали за нея много пъти във вестника на българската общност, давали са я по гръцката телевизия в народната носия и с българското знаме, изпълненията й са издадени на няколко диска. Най-тъжно било на Коледа, когато гърците събирали всичките си деца и внуци, а българите, свити в някой ъгъл, плачели за своите. Който не е бил емигрант, той не знае как се преживява тази мъка, казва жената. И не престава да се ядосва, че при тези дадености на страната ни гърците са много напред от нас и живеят по-добре. Когато им казвала, че за 40 години трудов стаж има 75 евро пенсия, те я питали това на седмица ли е. А тя им отговаряла, че парите й са за цял месец, но се харчат за един ден- като плати тока, телефона и водата, и свършват.

В Гърция и здравеопазването е по-добро. Който работи или взема пенсия, плаща само 25 на сто от цената на лекарствата по Здравна каса, но те имат различни здравни осигуровки, не ги държи един монополист. В болницата и на придружителите се полага храна, казва баба Тонка от опит. Гледала сина си в тяхна болница, а когато починал, погребалните агенции там са й взели 1600 евро да докарат тялото му в България, а нашите агенции са й искали 4000 евро.

Когато става въпрос за мигранти и бежанци сега у нас, възрастната жена скача като опарена: а, в коя страна и на кой континент в света няма български емигранти. Тя си спомня годините преди влизането ни в ЕС, когато нашенци пеш са минавали граничната бразда на юг, но в Гърция никой не ги е изгонил, а са ги прибирали гостоприемно и документи са им вадили. Тогава тя е превеждала на мнозина български бежанци.

За добруджанката баба Тонка от Варна най-важна е човещината, но отгоре я няма, затова селата опустяха, децата избягаха, а майките и бащите им линеят самотни по тях, клати мрачно глава тя.




Още по темата: общо новини по темата: 233
29.07.2017 »
18.02.2017 »
25.01.2017 »
23.01.2017 »
19.01.2017 »
19.01.2017 »
предишна страница [ 1/39 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 20.10.2016 г.
+2
 
 
Каква тъжна история . И страшна. Такъв е животът. Дали някой ще чуе думите на жената - съмнявам се. ЛАпачката ги интересува само, единствено и предимно. Дали ще дойде време живите да завиждат на умрелите? Мисля, че е дошло. Почти.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
Парламентарни избори 2023 г.
План за възстановяване и устойчивост на България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: