Багер разчисти част от разкопките в градинката на ул. "Цар Симеон I“, от Община Варна обясниха защо

Автор: Пламена Николова
Коментари (3)
14:17 / 27.08.2020
4844
Багер разчисти част от археологическите разкопки в градинката на ул. "Цар Симеон I“ във Варна, като предизвика паника сред очевидците, научи Varna24.bg от видео, публикувано във фейсбук групата "Варна може да защити морската си градина".

От Община Варна обясниха, че няма повод за безпокойство и се касае за организирана дейност. Ето и повода за разчистването: 

Община Варна финансира археологическите проучвания в парковата площ в пространството между ул. "Козлодуй“, ул. "Цар Симеон I“, ул. "Цариброд“ и ул. "Л. Заменхоф“. Стойността на проекта е в размер 41 819 лв. Ръководител на проекта е доц. д-р Валери Йотов от РИМ – Варна, а изкопните дейности започнаха днес. Има издадено разрешение за археологическо приучаване от Националния археологически институт с музей при Българска академия на науките.

В момента се демонтират участъци от сграда "военен  склад“ –"беглишки хамбар“, които са върху крепостна стена, датирана от епохата от късния елинизъм I в. пр. Хр., с преустройства от римската епоха – II – III в., за да бъде разкрит по-голям участък. Проектът предвижда изграждане на дренажни кладенци за пренасочване на подпочвените води към канализацията. След приключване на археологическото проучване в парковата площ, Община Варна ще възложи и проект за консервация, реставрация и социализация на старините в парковата зона. Целта е експониране и опазване на откритите недвижими културни ценности, които са с висока историческа стойност.

Първите археологически находки в района бяха открити през 2019 г. при реализацията на европейски проект на Община Варна за благоустрояване на ул. "Цар Симеон“. Веднага бе назначена експертна комисия от Министерството на културата, която е предложила теренът да бъде изваден от проекта и да бъде извършено цялостно проучване.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (3)

Още по темата (11):
11.05.2022 Арх. Виктор Бузев: Варна изостава с изграждането на модерен скейт парк, тази култура я внесоха нашите дядовци моряци
13.04.2022 Варна готви международни конкурси за Южната порта на древния Одесос и за модерен скейт парк 
22.01.2021 Подпочвени води заляха находките по ул. "Цар Симеон I", експерт обясни
защо
15.10.2020 Доц. Валери Йотов: В зоната на находките по ул. "Цар Симеон I“ ще бъдат премахнати само дървета, "възседнали“ крепостната стена
16.09.2020 Правят археологически парк в градинката на ул. "Цар Симеон I“
09.05.2019 Оформят нов археологически център в зоната на находките по ул. "Цар Симеон I" във Варна
Още новини от Новини от Варна:
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).