Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Бай Илия изгради между блоковете във "Възраждане" близо 1000 метра пешеходни алеи, продължава с поредна
Автор: Екип Varna24.bg 14:27 / 31.05.2015Коментари (0)1580
©
Нова 100-метрова пътека започна бай Илия Костов, варненецът, който стана известен с това, че сам майстори алеи за пешеходци във варненския квартал "Възраждане". Достойният българин вече получава материали за строителството от общината във Варна. И сега обаче няма да използва цимент за фугите, което си е чисто негово изобретение.

"Ако почна да искам цимент и пясък, ще трябва дълго да се моля. Затова използвам за фугите ситна пръст", обяснява бай Илия. Той е щастлив от церемонията "Достойните българи" и от отличията, които получи.

"В София казах на Бойко Борисов и Лиляна Павлова да дойдат да видят какво съм направил. Обещаха ми и се надявам заедно с кмета Иван Портних да дойдат на откриването на новата пътека. Тя е около 100 м и е зад блок 10 в кметство "Младост". Важна е, защото, като завали дъжд, се налага хората да обикалят много, за да избегнат калта", добавя бай Илия.

70-годишният строител стана толкова ухажван и известен, след като в квартала му, а след това и в целия град научиха за изградените от него между блоковете близо 1000 метра пешеходни алеи. Работи сам от 2007 г. Казва, че го прави за разтуха и разнообразие на пенсионерския си живот. Хората ползват пътеките на Костов всекидневно, но малцина знаят на кого дължат това удобство. Тези, които научиха съвсем скоро, пък свойски го поздравяват и се интересуват къде ще бъде следващата му работа. Съседка го подсетила да направи и ламаринено стъргало за кал. Хората вече започнали да си поръчват какво безплатно да начене майсторът.

Бай Илия обаче гледал по телевизията за едни доброволци, които сами запълнили дупки по пътя, и разбрал, че това е незаконно.

"Затова, каквото реша да правя, първо го съобщавам на общината - за да е всичко законно и да не могат да ме глобят", казва Костов.

Преди 7 г. той започнал с малка пътека през калното междублоково пространство. Последната алея, която е направил, е най-използваемата и най-дългата в целия район. След това е поправял стари тротоари и е редил нови, оправял градинките, направил е импровизирани рампи, за да могат да преминават майките от квартала с детски колички.

"Пътеките от плочки, които бай Илия е наредил, са само част от добрините, които е свършил за квартала си. Това е един истински пример за човек, който мисли за всички", каза кметът на Варна Иван Портних.

Доскоро бай Илия събирал материалите за благородната си дейност по строителните сметища. Сега си издейства от общината старите плочки от централния площад да отидат при него за доброволната му инициатива.

Работи на ръка с една количка, с която превозва пръстта, и с една мистрия, с която заглажда основата. Ползва и нивел, с който дава лек наклон на пътеките, за да не събират вода. Носи си малко столче за почивки.

Бай Илия е професионален строител, който е работил 17 години в бившия СССР. След като съпругата му починала, той се върнал във Варна и сега теши самотата с доброволен труд.

Източник: в. "24 часа"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Лято 2024
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Изчезна 12-годишно дете от Перник
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: