Балетните таланти на НУИ "Добри Христов" - Варна с концерти днес и на 13 март

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
09:27 / 07.03.2022
1309
Своето посвещаване в магията на балета ще споделят с варненската публика талантливите възпитаници на танцовите специалности в Националното училище по изкуствата “Добри Христов" - Варна. “Вдъхновени от танца" е мотото на двете събития, част от програмата на фестивала на изкуствата “77 години от началото". А причината да има два концерта е огромният интерес сред публиката на морския град към постиженията на танцовите надежди. Спектаклите ще бъдат на 6 и на 13 март на Основна сцена в Държавна опера - Варна, като местата за първия концерт са изчерпани дни по-рано, съобщи Нина Локмаджиева.

Десислава Стойнешка, преподавател по класически и български танц, и ръководител на танцовите специалности в училището, споделя кои са акцентите в програмата на концертите. Сред тях са фрагменти от шедьоврите на класическия балет “Корсар" от Адам, “Раймонда" от Глазунов, “Есмералда" от Пуни, Grand Pas Classic от Обер, както и емоционалните Арагонска хота от Глинка и Цигански танц от Сен Санс.

Финалът ще срещне класиката и нашето време с композицията “Black bird - Paper plan“, съвременно-класическа миниатюра по музика на Чайковски, Карлсон и др., идея, хореография и редакция на Биляна Георгиева. Музикалната обработка е на Теодор Беломъжов.

Всички млади таланти от танцовите специалности от 1. до 12. клас ще се изявят в спектаклите.

Специални гости ще бъдат инструменталистите от Китарния ансамбъл на училището с ръководител Марин Цачев, които ще излязат на сцената за финалния поклон на танцьорите със свое живо изпълнение по музика от филма “Маската на Зоро“ в аранжимент на Марин Цачев.

Двете вълнуващи танцови вечери на НУИ “Добри Христов" ще радват ценителите на балета и ще приобщят към творческите постижения на младите таланти нови почитатели на Терпсихора в морската столица.

Началото на концертите е от 18:00 часа на Основна сцена в Държавна опера - Варна.

Събитието ще се проведе при спазване на противоепидемичните мерки.

Подробности в сайта www.artschool-varna.com и на Фейсбук страницата

https://www.facebook.com/nui.varna. Харесайте страницата, за да научавате първи новините от НУИ “Добри Христов" - Варна.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).