Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Барокова музика в три последователни вечери на "Варненско лято"
Автор: Екип Varna24.bg 13:50 / 14.09.2022Коментари (0)545
©
Очакваният с вълнение от меломаните Бароков модул на Международния музикален фестивал "Варненско лято“ ще ни срещне в три последователни вечери с изтънченото изкуство на световно признати интерпретатори на бароковата и ренесансова музика. Концертите ще бъдат от 19:00 в Аулата на Икономическия университет, която в последните години е любезен домакин на почитателите на старинната музика.

На 14 септември е гастролът на Бароковия оркестър на Хелзинки - една от знаковите формации за старинна музика в Европа и света. През последните 20 години музикантите са спечелили хиляди почитатели на барока със своите неочаквани и често провокативни интерпретации на познати произведения. Репертоарът на оркестъра, воден от Аапо Хакинен – диригент и солист на клавесин, включва първи съвременни изпълнения на непубликувани или възстановени шедьоври. Ансамбълът е спечелил уважението и на най-взискателните меломани с революционни постановки на оперите на Монтеверди, Хендел, Хасе. Комбинацията от визионерски програми и блестящи гостуващи артисти запалва по барока публиката от различни континенти, а във Финландия и балтийските страни бароковият оркестър “Хелзинки" се е наложил като музикална емблема на епохата. Изпълненията им се отличават с емоционалност, красив стил и заразителна жизненост.

Във Варна изтъкнатите инструменталисти ще представят свой прочит на творби на Йохан Себастиан Бах, Карл Филип-Емануел Бах и Андреас Кирхоф. Диригент и солист е Аапо Хакинен – клавесин, солисти са цигуларите Марио Хосен и Река Силвай.

На 15 септември гостува “Il Concerto Viennese", бароков ансамбъл, който изследва и изпълнява произведения, които са в пресечната точка между оркестрова и камерна музика. Формацията се състои от две цигулки, виола, виолончело, контрабас, флейта, чембало и трима певци. Основател на ансамбъла е Рудолф Леополд, който едновременно е диригент и виолончелист. Музикантите дебютират през 2008 г. на фестивална сцена и оттогава разработват репертоар от австрийска барокова музика, както и творби от ерата на Бах и Хабсбурската империя и италиански струнни концерти. За автентичния бароков звук спомагат както дългогодишния опит на инструменталистите, така и оригиналните инструменти от ХVII и ХVIII век. Като всеки уважаващ себе си бароков ансамбъл и виенските музиканти реставрират барокови произведения. През 2013 Рудолф Леополд и колегите му изпълняват "Страст на Свети Марк“ – едно изгубено произведение на Й. С. Бах, което се изпълнява рядко и носи престиж на всеки, който го е изпълнил. “Il Concerto Viennese" го интерпретират с много добър отзвук на фестивали във Виена, Грац и Инсбрук.

Във Варна ще чуем ансамбъла с произведението на Й. С. Бах “Кантата за кафето" и с инструментални пиеси от Бибер, Телеман и Хендел. Солисти са Мария Ладурнер - сопрано, Ян Петрика - тенор, Гюнтер Хаумер - бас.

На 16 септември е концертът на испанския ансамбъл за барокова музика “La Grande Chapelle". La Grande Chapelle е вокално-инструментален ансамбъл, създаден през 2005 с цел да предложи нов прочит на големите вокални произведения на епохата от ХVI до XVIII в. Името му идва от прочутата музикална капела на Бургундския род, а впоследствие и на Хабсбургския род, която служи на испанските кралски фамилии до XVII век. Формацията работи върху възраждането на забравени произведения от испанския музикален барок. За да осъществи проектите си, ансамбълът е създал собствен независим звукозаписен лейбъл Laudа. Той се фокусира върху две области: изследване на връзката между музиката и литературата на испанския Златен век и възраждане на произведения на най-забележителните испански ренесансови и барокови композитори. Повечето от творбите се изпълняват за пръв път от ансамбъла. Музикантите участват редовно в най-значимите музикални фестивали – в Пикардия, Мастрих, Антверпен, Виена, Ил дьо Франс, Лион, както и в Cité de la Musique в Париж и в UNAM в Мексико.

Във Варна ансамбълът ще се представи в акапелна формация със съпровод на струнен инструмент от епохата – вихуела. Диригент е Алберт Рекасенс, артистичен директор на формацията. В програмата ще прозвучат канцони и мадригали от времето на Испанския ренесанс. Ще чуем творби от композитора от XVI век Франсиско Гереро.

Концертът се реализира с финансовата подкрепата на Acción Cultural Española (AC/E).

Повече: https://varnasummerfest.org

ММФ "Варненско лято“ 2022 се организира от Община Варна в партньорство с Министерството на културата, Национално училище по изкуства "Добри Христов“, Театрално-музикален продуцентски център - Варна, и със съдействието на Градска художествена галерия "Борис Георгиев", Регионален исторически музей, Дворец на културата и спорта – Летен театър и Фестивален и конгресен център – Варна.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
България в еврозоната
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Почина патриарх Неофит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: