Басейнова дирекция дава на Прокуратурата случаи с изоставени мидени ферми

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
14:59 / 21.02.2020
1667
Басейнова дирекция Черноморски район (БДЧР), съвместно с представители на ИАРА и техен патрулен катер провери на 17 февруари състоянието на две мидени полета в акваторията на Черно море, южно от Маслен нос в близост до Приморско. При огледа в морето е констатирано, че конструкциите и на двете съоръжения са накъсани с потънали въжета и множество разпилени буйове както в морето, така и на сушата. Двете мидени полета са били експлоатирани от фирмите "Морски дарове“ ООД  и "Шато“ ЕООД.   

Разрешителното за ползване на воден обект Черно море на фирма "Шато“ ЕООД  е изтекло през м. Юли  2019 г. и още тогава при извършван контрол съвместно с ИАРА  е установено наличие на разкъсани линии. В тази връзка БДЧР е издала предписание на фирма "Шато“ ЕООД   за цялостно демонтиране на съоръжението, което е в процес на връчване по реда на АПК, поради невъзможност да се открие титуляря.

Втората мидена ферма е с действащо разрешително и титуляр  "Морски дарове“ ООД. При извършен през м. Юли 2019г. контрол съвместно с ИАРА на същата е издадено предписание за маркиране и овеховане на разрешената площ което е в процес на връчване по реда на АПК, поради невъзможност да се открие титуляря.

След откриване на лицата БДЧР ще предприеме съответните административни  и наказателни мерки, се посочва в съобщение на сайта на Басейнова дирекция.

Това са първите случаи на мидени ферми, чиито титуляри не магат да бъдат открити, коментира за Радио Варна Ценка Василева, "Връзки с обществеността“ на Басейнова дирекция за Черноморски район. В тези два случая Дирекцията, която е контролен, а не разследващ орган, е изискала съдействие от МВР и Районна прокуратура-Царево за проверка по компетентност и за установяване на наличие на данни за извършено престъпление по Наказателния кодекс, каза Василева.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Съдия Славов пред варненски ученици: Образованието дава допълните...
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).