Басейнова дирекция извърши над 270 контролни проверки през август  

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
11:51 / 24.09.2020
1282
През месец август 2020 г. експерти на Басейнова дирекция "Черноморски район“ (БДЧР) извършиха 273 контролни проверки, от които 129 бр. извънредни проверки, свързани с проверки по постъпили жалби и сигнали, проводимост на речни русла, в т.ч. до 500 м. след язовирната стена, проверки за незаконно водовземане, проверки на обекти потенциални замърсители на Черно море ( лято 2020 г.), месечни графици и други.

От такси за осъществено право на използване на водите, предоставено с разрешително по реда на Закона за водите, са събрани суми в размер на 272 523,35 лв., от които 32 979,64лв. събрани чрез НАП от  "Водоснабдяване и канализация - Добрич“ АД.

От директора на БДЧР са издадени 13 наказателни постановления /НП/, 51  предписания, връчени са 8 акта и са събрани  общо 12 529,05лв. от издадени НП.

През месеца е осъществен контрол на обекти, потенциални замърсители на Черно море, по предварително утвърден график с РИОСВ-Варна. Извършени бяха 16 съвместни проверки на морски плажове по северното Черноморие с качество на водите по-ниско от отлично (съгласно резултатите предоставени от РЗИ).

Най - честите нарушения за периода са: неизпълнено предписание за монтиране на измервателно устройство, превишение на ползваните количества за питейно-битово водоснабдяване, незаконно водовземане от повърхностен воден обект, неизвършен химичен анализ на подземните води и др.

БДЧР, отново напомня че фирми и граждани, собственици на кладенци, сондажи, герани и каптирани извори до 27 ноември 2020 г. могат да регистрират водовземните съоръжения, разположени в собствения им имот, в съответната Басейнова дирекция за управление на водите.

Водовземни съоръжения, които не са регистрирани не могат да бъдат ползвани. Изграждането на водовземни съоръжения без разрешително, по смисъла на Закона за водите и престъпление, съгласно Наказателния кодекс.

При установяването на незаконни съоръжения за водовземане от подземни води след 27 ноември 2020 г. същите се ликвидират за сметка на собственика им, който носи и наказателна отговорност за това престъпление.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).