Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Бащата на удавената Сара не успял да я издърпа от тръбата
Автор: Екип Varna24.bg 09:27 / 14.07.2011Коментари (0)3451
© Varna24.bg
Снимка Архив
Всичките три басейна на хотел "Берлин Голдън Бийч" на Златни пясъци, където загина 13-годишно момиче от Германия, не са имали разрешително, установи проверка.

Злополучното водно съоръжение, където в понеделник се удави Сара Ернст, се намира вътре в сградата. Охранители не пускат журналистите, а управителката на хотела отказва коментар за инцидента.

Водата от два дни е източена за оглед от криминалисти. Вчера на мястото на трагедията бе и заместник-окръжният прокурор на Варна Радослав Лазаров.

Навън обаче ваканцията продължава. Няколко дузини германци и поляци се плацикаха на открития басейн пред хотела. Още толкова деца си играеха в детския. Макар че още нямат издаден лиценз за ползване, водните съоръжения работят.

"Да, истина е, басейнът вътре е без разрешително от община Варна", каза доц. Христо Бозов. Като зам.-кмет той ръководи междуведомствена комисия, която издава разрешителни за плувните съоръжения. В нея са включени експерти от общината, от регионалната здравна инспекция и от БЧК.

На въпроса дали общинските служители са правили опит да проверят басейна и да глобят собствениците, доц. Бозов каза, че не са имали сигнал, че съоръжението работи.

"На 24 юни от хотел "Берлин"са подали молба за разрешително на външния басейн. В момента наша комисия е там, за да види спазени ли са изискванията и да уреди по най-бърз начин документите", каза той.

По график комисията трябвало да гледа фаталния басейн днес - на практика 2 дни след трагедията.

От 240 регистрирани басейна във Варна 61 работят с разрешително от общината. До момента три от съоръженията са получили официален отказ и забрана да се ползват. За тозисезон комисията трябва да разгледа още 110 молби за лиценз.

Крайният срок за издаването им е 31 юли. Експертите се бавели, защото в началото на активния туристически сезон били засипани с документи за разглеждане.

Четири дни след като пристигат с организирана група на Златни пясъци, Сара Ернст и баща й Гюнтер отиват в басейна на хотела. Към 11 ч той вижда, че детето го няма, и скача да го търси под водата. Опитва се сам да го изтегли, но не успява и излиза да извика спасител.

Докато спрат работата на аспираторната помпа, Сара вече е престояла във водата около 20 минути.

Тя веднага е откарана с реанимобила на болница "Еврохоспитал" в близкия квартал Виница. Момичето е в кома и лекарите напразно се опитват да го върнат в съзнание. На задната част на крака си тийнейджърката е имала огромно кръвонасядане, което говори за всмукателната мощ на тръбата, казаха от болницата.

"Изискали сме всичкидокументи за техническото изпълнение на басейна", каза говорителят на окръжната прокуратура Радослав Лазаров. От полицията първоначално съобщиха, че малката туристка е била "залепнала" за решетката на тръбата. При огледа обаче се е оказало, че решетката е счупена. В момента се прави експертиза и дали широчината на самата тръба отговаря на изискванията.

Малкото сечение предизвиква огромно налягане. В държави като Германия, Испания и САЩ аспираторните тръби се конструират със защита. Ако човек бъде засмукан от апарата, той автоматично спира да работи и се включва резервна помпа, коментират специалисти по водни съоръжения. Не е ясно у нас колко хотелиери инвестират в такива осигурени съоръжения и трагедията е факт.

Досъдебното производство работи по обвинение за причиняване на смърт поради немарливо изпълнение на служебните задължения.

След инцидента остава да витае и въпросът за спасителите по басейните без лиценз.

"Масово се работи на черно - без разрешителни, без спазване на техническите изисквания. Хотелите назначават спасители наистина. Но ние не знаем какви хора работят там и каква им е подготовката", казва Лаврентий Силов. Дългогодишният спасител е специалист в БЧК-Варна, и подготвя спасители за плажа. Той също участва в комисията за издаване на разрешителни и пръв алармира за ситуацията с басейна убиец.

"При 240 регистрирани басейна и 60 разрешителни излиза, че поне 150 басейна във Варна са потенциална заплаха за живота на туристите", възмущава се Силов.

Трагедията за немския турист Гюнтер Ернст е огромна. Наскоро той изгубил жена си и дошъл с детето да се разтуши малко в България. Бащата е в шок и не е пожелал да остане в медицинския център, докато лекари правят опити да спасят детето му. Дал е показания пред съдия и чака да напусне страната при първа възможност.

Вестта за нелепото удавяне в басейн на немското момиче бързо напусна границите на страната. Немски и холандски вестници също търсят начин да огласят случая.

Източник: в. "24 часа"




Още по темата: общо новини по темата: 17
19.09.2022 »
13.04.2021 »
19.02.2020 »
19.02.2020 »
15.01.2020 »
25.07.2018 »
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Зърнената сделка
Парламентарни избори 2024
Задържаха журналиста Димитър Стоянов
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: