Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Бавно и умерено цените на варненските имоти ще се покачват
Автор: Екип Varna24.bg 12:49 / 04.12.2015Коментари (0)1330
© Varna24.bg
Бавно, но умерено цените на имотите ще се покачват. В момента има леко раздвижване на пазара, продиктувано от намалените лихви от банките, коментира за Радио Варна Драгомир Стефанов от катедра "Икономика на недвижимата собственост" в УНСС и бивш брокер на недвижими имоти. "Инвестирайте в качествени имоти - с подходящо изложение и разпределние на стаите и общ изглед", посъветва Стефанов.

Четири от пет кредита в момента се теглят в лева. Само преди четири години над 90 % от ипотечните кредити бяха в евро или щатски долари, а сега са едва 16-17 %. За гражданите е по-лесно да теглят кредити в левове, защото по-лесно си дават сметка какъв е размерът на вноската, каза още Драгомир Стефанов. "Освен това депозитите в българските банки са основно в левове и банките започнаха да дават по-ниски лихви по левовите кредити отколкото по евровите", допълни Стефанов. Размерът на лихвата също се понижи - от среден лихвен процент бе 10.3 - 10.4 % през 2009 г., сега е 6 - 6.5 %.

Все повече банки прилагат т. нар."технология на доброволната продажба", т. е. когато стане ясно, че клиентът няма да може да плаща кредита се преминава към доброволна продажба от страна на самия собственик в съдействие с банката, която е ипотекирала имота. "Целта е да се избегне съдия-изпълнителя, когато нещата стават много по-тежки за двете страни. Размерът на необслужваните кредити през последната година е около 21 %", коментира още Стефанов.

Припомняме, че проектът на нов Закон за кредитите за недвижими имоти на потребителите, е предложен за обществено обсъждане от Министерството на финансите. Създаването на отделен закон се налага, за да се въведат изискванията на европейските директиви, както и заради разширяването на кръга от лица, които предоставят такива кредити - не само банки, но и други финансови институции и навлизането на кредитните посредници през последните години.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Интегриран градски транспорт на Варна
Лоша инфраструктура във Варна
Тежко ПТП с жертви на бул. "Руски" в Пловдив
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: