Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Базилика от 6 век бе открита край Варна
Автор: Екип Varna24.bg 12:26 / 01.03.2023Коментари (0)12170
©
Базилика от 6 век след Хр. бе разкрита край Варна. Тя се намира в землището на с. Звездица. Разкопките са правени от специалисти от Регионалния исторически музей, заяви днес кметът Иван Портних. Община Варна е финансирала проучването, предаде репортер на Varna24.bg.

Раннохристиянска църква край с. Звездица се намира на 1,5 километра северозападно от селото. Старото име на местността е Соук бунар.

Тя е датирана от 6 век, като през това време Одесос (както тогава се е наричала Варна) е бил голям християнски център в пределите на Източната римска империя (Византия). В близост е манастира в местност Джанавара.

За базиликата се знае от началото на 20 век, когато Карел Шкорпил прави оглед на терена и намира основите й и мраморни плочи с кръстове.

Разкопки обаче не са правени. В резултат на сегашните бе разкрита част от монументална трикорабна базилика, с дължина от 30 и широчина - 16 метра.

Зидовете са съхранени на малка височина. Тя е една от най-големите, известни на науката досега в района на древния Одесос.

Подовете на църквата са сравнително добре запазени. Покрити са с квадратни керамични почи, подредени в редици или в декоративни пана.

В интериора на базиликата е имало мраморни елементи - колони, капители, парапети и др.

През раннохристиянската епоха в църквите не е имало иконостас, а вместо него олтарът е бил ограден от мраморен парапет. Археолозите до сега са открили над 60 фрагменти от начупената част от този парапет, украсени с християнски символи.

Любопитно е, че на гърба на една от плочите някой е оставил графит. Трудно е да се каже какво представлява, но ясно си личат надраскани две палми, нетипични за нашите земи дървестни видове, обясниха археолозите.

Открити са фрагменти и от други плочи - с изящна ажурна декорация, подобна на каменна дантела.

Това е първия етап от археологическото проучване. Очаква се разкопките да продължат, тъй като предположението е, че храмът е бил част от голям манастирски комплекс.

Крайната цел е святото място да бъде напълно разкрито и след това социализирано и включено в маршрут на културния и еко туризъм.

Идеята е Община Варна да подпомогне и тази година проучването със 100 000 лева, обеща кметът Иван Портних.

Откритата църквата е от времето, когато Източната римска империя е управлявана от император Юстиниан. Историята сочи, че през 559 г. след Христа (6 век) голямо нападение на прабългарите кутригури, водени от Заберган, принуждава императора да потърси помощта на оттеглилия се Велизарий. Войската на нашествениците е отблъсната след тежки боеве близо до столицата. Около 560 г. славяните започват да се заселват трайно на Балканите. "Славянското заселване на Балканите“, пише Питър Браун, "е пряка последица от западните амбиции на Юстиниан“.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
Матури 2024 г.
Масови протести срещу цените на горивата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: