Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Бебетата Симба и Косара са новите талисмани на Варна
Автор: Пламена Николова 13:52 / 31.08.2020Коментари (2)2820
Двете малки лъвчета, Симба и Косара, са новите талисмани на Варна. Интересът към лъвчетата, братче и сестриче, е огромен, предаде репортер на Varna24.bg

Малките хищници са родени на 4-ти юли в зоопарка в Благоевград. Техни родители са лъвовете, родени във варненската зоологическа градина през 2014 г., по-късно преместени в Благоевград. За съжаление, младата майка-лъвица отказала да се грижи за бебетата си и те били преместени първоначално във ветеринарна клиника в София, а от скоро - във Варна. Ето какво сподели за малчуганите директорът на зоопарка във Варна, Иванка Стоянова:

"Приехме да поемем грижите за тези две лъвчета, защото те трябва да бъдат настанени в подходяща за тях среда, тъй като вече имат нужда от пространство. Ще напомня, че родителите на тези две лъвчета са наша собственост, това са Малкият Принц и Флорентина, които през 2017 – 2018 г. отидоха в Благоевградският зоопарк, така че ние сме задължени да се грижим за тяхното потомство. 

Състоянието на лъвчетата е добро, както физически, така и психически. Симба тежи 5,100 кг, а Косарка като по-фино момиченце, е на 4,900 кг. Имат апетит и растат добре. Симба е по-буен. Голямо предизвикателство е, когато отсъства мама в гледането.

От идването им при нас целият екип се съобразява изключително с тях, както у дома като има бебе. Всички сме ангажирани и имаме определена роля в отглеждането на малките. В момента им даваме мляко, варим им пилешко и ги храним на три часа. Искат 24-часова грижа, не е лесно. Пред нас стои грижата да ги отгледаме, да пораснат, да закрепнат.

Хората могат да ги гледат на живо на фейсбук страницата на зоокъта, където пускаме клипчета. Няма човек, който да не се влюби в тях като ги види и ние безкрайно ги обичаме, промениха ни за по-добро.

В момента имаме нужда варненци да им изпращат положителна енергия. Освен това, имаме нужда и от кутии мляко, които са специално за малки котенца.  На сайта ни могат хората да намерят подробна информация за това. 

Много мило ми стана, когато получих имейл от един яхтен отбор, който има за символ лъва. Те искат Симба и Косарка да бъдат техни талисмани. Тези лъвчета са варненчета, дайте варненци да направим нещо за тях! Да покажем, че милеем за зоопарка. Той е на всички варненци и всеки според възможностите си трябва да помогне.

Предстоят ремонтни работи при нас, не се случват толкова лесно и бързо нещата. На първия етап, благоустрояването на сектор "Големи котки“ има осигурено финансиране. В най-скоро време ще бъде обявена поръчката за изпълнител на първия етап. Престои съгласуване на проектите и издаване на разрешително за строеж. Не се ангажирам със срокове, защото с обществените поръчки няма как да стане. От тук нататък очакваме да направим едни по-добри условия за нашите питомци, да им осигурим среда, близка до естествената, да даде възможност да изразят своето естествено поведение, да осигурим увлекателна, но не инвазивна атракция на посетителите", сподели Иванка Стоянова.

Повече вижте във видеото!









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 31.08.2020 г.
0
 
 
Това Симба българско име ли е? Щото на герба гледам лъвове...
Aнонимен
на 31.08.2020 г.
0
 
 
Доколкото разбрах са само временно във Варна докато укрепнат, после ще се върнат в Благоевград. Или бъркам?
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
49-ото Народно събрание
Парламентарни избори 2024
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
Лято 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: