Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Бедстващи моряци от корабa-затвор: Собственикът се мисли за робовладелец
Автор: Екип Varna24.bg 15:45 / 19.01.2018Коментари (1)2769
© Монитор
"Корабособственикът не живее в 21 век. Той си мисли, че е робовладелец". Това заявиха във Варна 20 украински моряци, които бедстват на борда на кораба "Амсел".

Той е на ремонт във варненската корабостроителница от май, миналата година, където е задържан от пристанищните власти. 

Собственик на кораба е офшорна компания, а оператор е гръцка фирма от Кипър, където е и местодомуването на плавателния съд, съобщава Монитор. От три месеца корабостроителницата е спряла ремонтите, тъй като корабособственикът е изоставил плавателния съд и екипажа му на произвола на съдбата и не отговаря на многобройните опити за какъвто и да било контакт.

Хората остават без храна, питейна вода, електричество и отопление от началото на януари, а заплати не са получавани за една година, съобщи адвокатът по морско право, Христо Раев, който е завел вече съдебни дела в защита на правата на част от моряците. Те пък разпънаха плакати със зов за помощ и сигнализираха за бедственото си положение няколко институции.

"Морска администрация във Варна е задържала кораба по няколко иска. Сега е зима, а на кораба е студено, хората са гладни, някои са се разболели. Но ако напуснат кораба, каквото вероятно е желанието на корабособственика, ще загубят правото да получат пълните си заплати за цяла година. А този собственик се е оттеглил изцяло, като това обикновено става, когато разходите надхвърлят стойността на кораба, който е заложен в банка и към него имат претенции не само моряците, но и "Булярд". Това е т. нар. абандон, когато корабът се оставя на кредиторите", обясни адвокат Раев. 

Представителят на застрахователната компания "Американ клъб" Людмила Павлова-Фикмант поясни, че те поемат отговорност към трети лица, съобразно новата трудова конвенция от 2006 година за защита на моряците. Според нея, застрахователят е готов да осигури минималния изискуем стандарт на тези хора от екипажа, които поискат репатриране в родината им 4 работни заплати. 

"Това можем да направим ние. Очаквам списъка на тези, които искат да бъдат репатрирани, за да преведем парите им. Те обаче знаят, че ще загубят едногодишните си заплати и всеки трябва сам да реши дали ще приеме нашия вариант или ще отстоява докрай правата си", каза още представителя на застрахователите. 

"Корабът е арестуван с месеци във Варна, а от 3 месеца по него не се извършват никакви ремонтни дейности. Няма пари за ремонт, за заплати и освен нас тук, у дома семействата ни също бедстват, защото имат сметки за плащане, а няма с какво. Ние искаме да си получим своето и да се приберем по домовете си", заяви механикът на кораба, Ярослав Малинков. 

"20 души сме на кораба и благодарение на подкрепата, осигурена от завода, в който се намира на ремонт корабът, ни спасява.

Заводът плати 8-месечните ни задълженията за електричество и благодарение на това, вече имаме ток. Не ни изостави и корабния агент във Варна, затова имаме питейна вода и запаси от храна за още една седмица и затова сме много благодарни", каза и капитанът на бедстващия кораб, Виктор Дяченко. 

Той има зад гърба си 42 години плаване по морета и океани, като 18 от тях са като капитан. Казва, че само веднъж е изпадал в подобна ситуация и не е очаквал да му се случи втори път, но уви. В тази ситуация всеки от екипажа има право сам да реши за себе си какво ще прави - една част от моряците вероятно ще приемат репатриране и ще получат минималното обезщетение от застрахователя, други са болни и се нуждаят от лечение, след което трябва също да избират. Трети са твърдо на позиция да отстояват правата си докрай и вече са завели съдебни дела. Аз като капитан трябва последен да напусна кораба. Надявам се нещата да се решат в наша полза, но не се знае какво ще стане", коментира още кап. Дяченко.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 19.01.2018 г.
+2
 
 
как може да има такива изроди.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
Лоша инфраструктура във Варна
Влизането на България в Шенген
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: