Без инциденти в изборния ден във Варна и областта, най-много сигнали заради машините

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
08:56 / 15.11.2021
1097
Изборният ден в област Варна вчера е приключил в спокойна обстановка, съобщиха от пресцентъра на полицията във Варна. Няма данни за възникнали сериозни инциденти.

Служителите на сектор "Български документи за самоличност“ в ОДМВР Варна, след подадени заявления от гражданин, са издали общо 11 бр. удостоверения.  От 09.11. до 14.11.2021г. са издадени общо 59 бр.  удостоверения.

През вчерашния ден основните жалби са били от гласоподаватели, които са имали проблеми с машинното гласуване, съобщи на пресконференция вчера Велин Жеков, председател на РИК – Варна.

"С техни думи са гласували за президент и народни представители, а машината е изкарала разписка само за едното. Ние технически няма как да проверим дали това е вярно. Всички Секционни избирателни комисии са правили протоколи, които ще бъда прикрепени за отчитане на изборните резултати. Отделно имаме жалби и заявления от самите гласоподаватели, които са описали, какво се е случило. За съжаление, когато е машинно гласуване – няма как да реагираме. Когато е хартиено гласуване има вариант да се извърши бърза проверка и вотът да бъде анулиран, а на гласоподавателят да бъде дадена възможност да гласува отново. При машините обаче това е невъзможно. Повечето от гласоподавателите обаче не правят разлика между машинно и хартиено гласуване и са изисквали техният глас да бъде обявен за невалиден, което няма как да се случи. Смятали са, че като не дадат разписката или пък като я надраскат, тя няма да бъде валидна, както е при хартиената бюлетина“, каза още Жеков.

Той припомни, че преди месец от Районната избирателна комисия във Варна са помолили ЦИК да отпусне 30 тестови машини за областта. Молбата им е била удовлетворена и машините са били разпределени по общини. Интересът към тестовото гласуване обаче е бил минимален.

"Съответно това в изборния ден се усети. Независимо клиповете, които публикувахме и въобще проведената кампания, в изборния ден се оказа, че има много гласоподаватели, които не са знаели, че има няколко опции на гласуване. Членовете на СИК-те са давали разяснения, без да влияят на самото гласуване, както е по методическото указание от ЦИК, но въпреки това някои хора не са разбрали. Имало е случаи, в които гласоподавателите не са разбрали, че избирайки и потвърждавайки избраната от тях опция, след това не могат да променят избора си и съответно са ни подавани и такива сигнали. Както забелязвате нямаме жалби от партии и коалиции за територията на община Варна. Повечето сигнали са от гласоподаватели за начина на гласуване или във връзка с отчитането на вота“, каза в заключение председателят на РИК – Варна.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
С бавни темпове: Ремонтът на този емблематичен за Варна хотел про...
Хубавото време се разваля, дъжд и гръмотевични бури очаква Варна
Кметът Коцев поздрави всички именици и български военни
Трафикът по пътя София - Варна е изключително натоварен
Коалиция ГЕРБ - СДС регистрира листата си с кандидати за народни ...
Добра новина от Варна: Строят се нови кораби


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).