Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Без кондуктори в автобусите на Варна от утре, купуваме билети само от машините
Автор: Пламена Николова 13:22 / 31.12.2020Коментари (4)11849
©
От 1 януари 2021 г. закупуването на билети за градския транспорт на Варна ще се осъществява само от машините в превозните средства и по спирките. Кондуктори в автобусите и тролейбусите няма да има, припомня Varna24.bg.

Както медията ни съобщи, след решение на местния парламент от 16 декември тази година, предстои да бъдат въведени и нови билети за градския транспорт.

Това става възможно с новата Наредба за реда и условията за пътуване в обществения транспорт на община Варна, която беше приета на заседанието. 

Tаксуването ще се осъществява според времетраенето на пътуването, а не според изминатото разстояние. Затова се въвеждат времеви билети на цени от 1,50 и 1,80 лв. Пътниците ще могат да ги използват в рамките съответно на 90 и 120 минути с неограничен брой пр eкачвания по всички линии.

Друга новост е целодневният билет. Срещу сумата от 4 лв. жителите и гостите на града могат да се возят в градския транспорт в рамките на 24 часа.

Билетът от 1 лв. се запазва и с него хората ще могат да пътуват в рамките на един час. Същите засега  остават и цените на абонаментните карти.

В резултат на въведената автоматизирана система билетите и картите ще се два вида – на хартиен носител и електронни. Те ще могат да се купят от машините за продажба на билети в превозното средство и по спирките, както и от пунктовете за продажба и зареждане на карти и от разпространители по договор с Община Варна.

Ползващите електронна предплатена карта ще имат 1 пътуване бонус при заредени в картата 10 лв., т.е. 11 часа времепътуване. Картата ще може да се зарежда с различна сума, но на всеки 10 лв. ще се получава 1 допълнително пътуване в рамките на 1 час. Това означава, че при заредени 20 лв. бонусът ще е 2 пътувания, при 30 лв. – 3 пътувания и т.н.

Превозните документи ще се използват за всички линии от обществения транспорт на територията на общината, както и в крайградските автобусни линии от транспортната схема - до с. Тополи, с. Константиново, с. Казашко, с. Звездица, с. Каменар, както и курортен комплекс "Златни пясъци", местност Корабостроител /Крушките/, местност "Аладжа манастир“ и междуобщинската автобусна линия № 409.

В случаите на неработеща машина за продажба на билети в автобуса/пролейбуса шофьорът ще издава т.нар. извънреден билет за пътуване (системен бон). На документа ще има посочено времетраене, през което ще са разрешени неограничени прекачвания на други превозни средства.

В новата наредба са регламентирани и условията за пътуване в градския транспорт.  Всеки пътник има право да превозва безплатно до 2 броя ръчен багаж, включително музикални инструменти, като сборът на трите измерения за всеки от тях не трябва да надвишава 140 см. Багаж с по-големи размери или над допустимия брой се таксува като свръхбагаж поотделно с билет.

Проверката за редовността на пътниците ще се извършва от служители на ОП "ТАСРУД“ към Община Варна на длъжност "Контрольори по редовността на пътниците". Те ще се легитимират със служебна карта със снимка. Проверката ще се извършва с контролно устройство, което ще отчита срока на валидност на превозния документи.

Контрольорът има право да издава билет за нередовен пътник на стойност 30,00 лв. В случай, че пътникът откаже да закупи този билет, той ще бъде задължен да слезе на следващата спирка и да му бъде съставен акт за установяване на административно нарушение. Глобата по акта ще е 50,00 лв.

За всички категории пътници, които имат право на  карти на преференциални цени от “Градски транспорт" ЕАД, условията за закупуването и ползването на картите не се променят.

Учащите, пенсионерите, хората с трайни увреждания и техните придружители ще продължат да получават и ползват картите си по досегашния ред. Същите ще продължат да се издават от “Градски транспорт" ЕАД – Варна, както и  свободните абонаментни карти за гражданите, които желаят да ползват услугата.

Общинският съвет – Варна, в качеството си на едноличен собственик на капитала на "Градски транспорт“, даде съгласието си дружеството да тегли банков кредит в размер на 10 млн. лв. Предвижда се с част от средствата общинското дружество да изплати задълженията си към Националната агенция за приходите, за да може да кандидатства по предложените от държавата мерки за подкрепа на икономиката.

По време на заседанието стана ясно още, че от администрацията на кмета Иван Портних е отправила искане за целево финансиране от държавния бюджет за "Градски транспорт“. Варна е сред общините, които са поискали помощ от държавата, за да се осигури нормален превоз на пътници. Заради пандемията транспортните оператори трупат сериозни загуби и варненското дружество не прави изключение.



Още по темата: общо новини по темата: 509
12.03.2024 »
11.03.2024 »
11.03.2024 »
07.03.2024 »
05.03.2024 »
01.03.2024 »
предишна страница [ 1/85 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 02.01.2021 г.
0
 
 
Ба си сложната машина. Вчера изгубих 2 минути за да получа лелеяното картонче. В чужбина не е така. Пускаш левче (едно или две евра) получаваш билетче. Нашите платиха 4,5 млн. лв. за това нещо дето трябва да го натиснеш незнам колко пъти , за да получиш листчето, което очакваш. А ако има 50-100 човека в автобуса (тролея)? Познайте колко ще успеят дори да искат да си купят билет?
Aнонимен
на 31.12.2020 г.
0
 
 
Е, крайно време беше... Кондуктори остават без работа, но в София откога е така?
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Дете почина в училищен двор в Казанлък
Президентски избори в Русия
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: