Без кондуктори в автобусите на Варна от утре, купуваме билети само от машините

Автор: Пламена Николова
Коментари (4)
13:22 / 31.12.2020
11971
От 1 януари 2021 г. закупуването на билети за градския транспорт на Варна ще се осъществява само от машините в превозните средства и по спирките. Кондуктори в автобусите и тролейбусите няма да има, припомня Varna24.bg.

Както медията ни съобщи, след решение на местния парламент от 16 декември тази година, предстои да бъдат въведени и нови билети за градския транспорт.

Това става възможно с новата Наредба за реда и условията за пътуване в обществения транспорт на община Варна, която беше приета на заседанието. 

Tаксуването ще се осъществява според времетраенето на пътуването, а не според изминатото разстояние. Затова се въвеждат времеви билети на цени от 1,50 и 1,80 лв. Пътниците ще могат да ги използват в рамките съответно на 90 и 120 минути с неограничен брой пр eкачвания по всички линии.

Друга новост е целодневният билет. Срещу сумата от 4 лв. жителите и гостите на града могат да се возят в градския транспорт в рамките на 24 часа.

Билетът от 1 лв. се запазва и с него хората ще могат да пътуват в рамките на един час. Същите засега  остават и цените на абонаментните карти.

В резултат на въведената автоматизирана система билетите и картите ще се два вида – на хартиен носител и електронни. Те ще могат да се купят от машините за продажба на билети в превозното средство и по спирките, както и от пунктовете за продажба и зареждане на карти и от разпространители по договор с Община Варна.

Ползващите електронна предплатена карта ще имат 1 пътуване бонус при заредени в картата 10 лв., т.е. 11 часа времепътуване. Картата ще може да се зарежда с различна сума, но на всеки 10 лв. ще се получава 1 допълнително пътуване в рамките на 1 час. Това означава, че при заредени 20 лв. бонусът ще е 2 пътувания, при 30 лв. – 3 пътувания и т.н.

Превозните документи ще се използват за всички линии от обществения транспорт на територията на общината, както и в крайградските автобусни линии от транспортната схема - до с. Тополи, с. Константиново, с. Казашко, с. Звездица, с. Каменар, както и курортен комплекс "Златни пясъци", местност Корабостроител /Крушките/, местност "Аладжа манастир“ и междуобщинската автобусна линия № 409.

В случаите на неработеща машина за продажба на билети в автобуса/пролейбуса шофьорът ще издава т.нар. извънреден билет за пътуване (системен бон). На документа ще има посочено времетраене, през което ще са разрешени неограничени прекачвания на други превозни средства.

В новата наредба са регламентирани и условията за пътуване в градския транспорт.  Всеки пътник има право да превозва безплатно до 2 броя ръчен багаж, включително музикални инструменти, като сборът на трите измерения за всеки от тях не трябва да надвишава 140 см. Багаж с по-големи размери или над допустимия брой се таксува като свръхбагаж поотделно с билет.

Проверката за редовността на пътниците ще се извършва от служители на ОП "ТАСРУД“ към Община Варна на длъжност "Контрольори по редовността на пътниците". Те ще се легитимират със служебна карта със снимка. Проверката ще се извършва с контролно устройство, което ще отчита срока на валидност на превозния документи.

Контрольорът има право да издава билет за нередовен пътник на стойност 30,00 лв. В случай, че пътникът откаже да закупи този билет, той ще бъде задължен да слезе на следващата спирка и да му бъде съставен акт за установяване на административно нарушение. Глобата по акта ще е 50,00 лв.

За всички категории пътници, които имат право на  карти на преференциални цени от “Градски транспорт" ЕАД, условията за закупуването и ползването на картите не се променят.

Учащите, пенсионерите, хората с трайни увреждания и техните придружители ще продължат да получават и ползват картите си по досегашния ред. Същите ще продължат да се издават от “Градски транспорт" ЕАД – Варна, както и  свободните абонаментни карти за гражданите, които желаят да ползват услугата.

Общинският съвет – Варна, в качеството си на едноличен собственик на капитала на "Градски транспорт“, даде съгласието си дружеството да тегли банков кредит в размер на 10 млн. лв. Предвижда се с част от средствата общинското дружество да изплати задълженията си към Националната агенция за приходите, за да може да кандидатства по предложените от държавата мерки за подкрепа на икономиката.

По време на заседанието стана ясно още, че от администрацията на кмета Иван Портних е отправила искане за целево финансиране от държавния бюджет за "Градски транспорт“. Варна е сред общините, които са поискали помощ от държавата, за да се осигури нормален превоз на пътници. Заради пандемията транспортните оператори трупат сериозни загуби и варненското дружество не прави изключение.

Виж коментарите (4)

Още по темата (520):
22.04.2024 Ще могат ли варненци да купуват билети от контрольорите?
18.04.2024 "Градски транспорт" с информация за варненци
16.04.2024 Зам.-кмет: Биляна Якова е отговорна за милиони левове, изхарчени в ущърб на варненци!
16.04.2024 Местната власт във Варна с важно решение за "Градски транспорт"
16.04.2024 Чиновник във Варна твърди, че се саботира билетната система и се нанасят щети на бюджета на Общината
04.04.2024 Важно за всички варненци, които използват линия 9 от градския транспорт!
Още новини от Новини от Варна:
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).