Без опашки за детските градини, приемат децата на случаен принцип

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
16:37 / 25.11.2009
3648
Децата в детските градини и ясли във Варна ще бъдат приемани на случаен принцип. Това предвиждат новите правила за прием, които трябва да бъдат факт до края на седмицата, съобщи на пресконференция днес заместник-кметът по образователните въпроси Коста Базитов.

За да се избегнат огромните опашки и безсънните нощи на родителите пред забавачките, през тази година малчуганите няма да влизат по входящ номер. Те ще разчитат единствено на късмета си, тъй като на случаен принцип компютър ще определи класираните в градина деца, каза още Базитов.

Предвижда се още да се запазят досегашните предимства за постъпване в детски заведения, като към тях ще се прибавят и няколко нови. Както и в предходните години, първо ще влизат деца с тежки заболявания, близнаци, второ дете в същата градина, деца от многодетни семейства, на родители студенти, от приемни семейства, деца сираци или с неизвестен родител. За разлика от предходните години обаче, при малчуганите със заболявания ще се признава единствено ТЕЛК решение, а не ЛКК. Предимство ще ползват и деца с родител, който има над 90% инвалидност. Не е възможно да се постави квота на децата, които ще влязат с предимство, каза още Базитов.

Новост е, че вероятно ще отпадне и районирането на детските заведения. Така родителите ще могат да кандидатстват за всички градини в техния административен район. Приемът на документи за първа възрастова група в градините ще започне на 1 март. Документите за детските ясли и останалите групи в забавачките ще се примат целогодишно, посочи заместник-кметът.

Правилата за прием в детските заведения все още се доработват. Очаква се те да бъдат готови до края на седмицата и да бъдат утвърдени със заповед на кмета Кирил Йорданов. След това ще бъдат достъпни за родителите в сайта на общината.

Източник: Днес +


Виж коментарите (0)

Още по темата (27):
23.02.2010 2200 места за малчугани в първа група предвиждат от общината
17.02.2010 Варненските майки срещу кмета с петиция и протест
19.11.2009 Готвят нови правила за прием в градините
26.09.2009 Проверяват ремонта на детските градини
05.06.2009 Родители: 630 деца остават извън детските градини, Общината лъже
05.06.2009 Майки на протест срещу липсата на места в детските градини
Още новини от Новини от Варна:
Важно: Нов управител пое ДКЦ "Св. Марина" във Варна
Какви са цените на някои от най-популярните къмпинги по морето
Заместник-кмет на Варна с важна информация за ул. "Петър Слабаков...
Красен Кралев от Варна: Победихме опонентите си с 2:1 и имаме еди...
Ужасна болест плъзна във Варненска област, регистриран е първи сл...
Окончателно: ГЕРБ-СДС печели област Варна, ПП "Величие" изпревари...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).