Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Безплатни изследвания за хепатит В и С днес във Варна
Автор: Пламена Николова 10:28 / 26.07.2019Коментари (0)1157
©
Както Varna24.bg съобщи, безплатни скринингови изследвания за хепатит В и C ще се проведат на 26-ти юли (петък) във Варна в интервала от 10 до 17 ч. Локациите са пред Катедралния храм "Успение Богородично" и на централния вход на Морската градина.

Инициативата се организира по повод 28-ми юли – Световния ден за борба с хепатита, от Сдружение "ХепАктив“ и CheckPoint София, под патронажа на Министерство на здравеопазването и със съдействието на Община Варна. Акцията е част от кампанията "Хепатитът често е невидим. Изследвай се СЕГА!“, която ще се проведе в шест български града през юли и септември и ще даде възможност на гражданите да узнаят бързо, безплатно и анонимно своя статус за хепатит В и С, както и да повишат своята информираност относно двете инфекции. 

Безплатните изследвания ще се извършват в мобилен кабинет от квалифицирани лаборанти чрез бързи скринингови тестове, като се взема само капка кръв от пръста. Резултатите се получават на място, в рамките на до 20 минути след вземането на кръв. Хората, чието изследване е отчело положителен резултат, ще бъдат насочвани към специалист за уточняване на състоянието им и назначаване на лечение при необходимост. За провеждането на изследванията не съществуват ограничения относно предходна консумация на храни и напитки. 

Събитието има за цел и да напомни, че хепатит В и С са безсимптомни заболявания и единственият начин за навременното им диагностициране е чрез конкретно кръвно изследване. В България се предполага, че приблизително 210 хиляди души са инфектирани с хепатит В, а около 77 хиляди с хепатит С, но от тях едва един от всеки десети е наясно със своята диагноза. Основната рискова група са хората над 40-годишна възраст поради факта, че в миналото кръвта и кръвните продукти не са били изследвани за вирусите на хепатит В и С, а ваксината за хепатит В започва да се прилага на новородените след 1992 г. 

В България в момента се подготвя Национална програма за превенция и контрол над вирусните хепатити, която се очаква да бъде финализирана през октомври, като към настоящия момент изследванията за двата вируса не са включени в годишния пакет с профилактични изследвания. Единственият начин човек да се изследва е или да ги заплати самостоятелно в лаборатория или да се възползва от безплатните изследвания, предлагани при подобни скринингови акции или в регионалните здравни инспекции.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1595) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: