Безплатни прегледи за ендометриоза в АГ болница Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
15:06 / 05.03.2020
2658
На 04.03.2020г. в Народното събрание, под патронажа на г-жа Цвета Караянчева - председател на Народното събрание и д-р Даниела Дариткова - председател на Комисията по Здравеопазването се откри кампания за безплатни профилактични прегледи на жени със съмнения за ендометриоза или с фамилна обремененост. Инициативата е организирана от фондация "Ендометриоза и репродуктивно здраве" по повод Световния месец на ендометриозата. Фондацията има подкрепата на Парламентарната комисия по здравеопазване, Народното събрание, Фондация "Искам бебе" и 11 болници в страната.

СБАГАЛ – Варна е единствената специализирана болница по акушерство и гинекология извън столицата и уникална за Североизточна България, която подкрепя и участва в инициативата. За екипа на лечебното заведение е изключително важна профилактиката на женското здраве, както и правилната и навременно поставена диагноза, което е първата стъпка към адекватното лечение. Трима са водещите специалисти, които ще извършват безплатните прегледи: проф. Емил Ковачев, д-р Живко Жеков и д-р Боян Георгиев на 17,18 и 20.03.2020г. с предварително записване на телефон 0877773055.

КАКВО Е ЕНДОМЕТРИОЗАТА?

Ендометриозата е гинекологично забо­ля­ва­не, при което тъкан, подобна на тази, която из­гражда ма­точ­ната лигавица – ендо­мет­риу­ма, се разпространява на различни места из­вън матката. При това под влия­ние на жен­ския хормонален цикъл, тези ендо­мет­ри­оз­­ни огнища нарастват и кървят всеки месец. Това е дори по-сериозно, от­колкото звучи, тъй ка­то създава постоянен възпалителен процес в засегнатите органи и може да предизвика болезнени сраствания с по­тен­циално тежки усложнения.

По съвременни данни ендометриозата засяга 10-15% от жените и момичетата в репродуктивна възраст, между 25 и 35 години. Ендо­мет­ри­озата влошава яйч­ни­­ковия резерв и на­ма­ля­ва броя на яйце­клет­­ките, което води до стерилитет, може да се прояви и с дълго кръвотечение и силни болки.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид
Варненци остават на тъмно, вижте кога
Мръсните води от автомивка във Варна се отичат в морето?
Този кораб във Варна е записан със златни букви в българската ист...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).