Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Безработицата във Варна се покачва
Автор: Екип Varna24.bg 13:45 / 26.10.2009Коментари (0)535
© Varna24.bg
Равнището на безработица във Варненска област през септември е 5.62 процента, при 5.36% за предходния месец, съобщи Пламен Начков - директор на Регионалната служба по заетостта. В морската столица броят на безработните се увеличава на 3.53 на сто, докато през август е бил 3.28 процента. Регистрираните в бюрата по труда в града са 5598.

Според Начков за момента масови уволнения във Варненско не се очакват. Изключение правят единствено структурните промени в БДЖ, които ще доведат до освобождаването на 120 служители във Варна, Добрич и Шумен. Съкращения сред работници на пристанището не се предвиждат, въпреки намаляването на товарните дейности, увери шефът на службата по заетостта.

Нови 267 работни места са разкрити в областта по Националната програма "От социални помощи към заетост", обяви още Пламен Начков. Наетите безработни ще полагат труд до края на годината в аварийни дейности по поддържане при зимни условия на пътища, улици и площади и други обществени терени. Те ще помогат и при извършване на аварийно-спасителни дейности през зимния период.

Определени са редът и условията за предоставяне на ваучери за обучение на безбаботни и заети лица, съобщиха още от Регионалната служба по заетостта. Те са с номинална стойност между 140 и 1800 лв. и ще се издават от Агенцията по заетостта.

За увеличаване възможностите пред търсещите работа, бюрата по труда са започнали преговори за сключване на договори с частни трудови борси, разкри Начков. Целта е да се осъществява обмен на информация и разширяване на обема на предлаганите работни места. Предоставянето на информация за такива, както и осъществяване на посредническа дейност при намиране на работа от страна на частните борси са безплатни за безработните. Те обаче вземат пари за услугите под други предлози, призна инж. Иван Иванов - директор на Инспекцията по труда във Варна. В последните години в областта са отнети лицензите на 4-5 фирми заради осъществяване на нерегламентирана посредническа дейност.

До момента Бюрото по труда във Варна е сключило договор за сътрудничество с фирма "Яна", водят се преговори с още 2 частни трудови посредника.

Източник: Дарик









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Бюджет 2024
Парламентарни избори 2024
Строежът на АМ "Хемус"
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: