Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Безработни баби стават платени детегледачи във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 09:21 / 05.02.2019Коментари (0)2476
©
Семейства с деца на възраст до 12 години вече могат да се възползват от услугата, предоставена от Бюрото по труда, да наемат детегледач, на който ще се плаща по европроект. Досега подобна екстра се предлагаше за родители на деца до 5 години. 

Осигуряването на детегледач от Бюрото по труда става по проекта "Родители в заетост", финансиран от Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". Целта е подпомагане на родителите за по-доброто съвместяване на професионалния с личния живот, като същевременно предоставя възможност за заетост на безработни за полагане на грижи за отглеждане на деца.

47 варненски семейства вече са се възползвали от услугата, разкри директорът на Регионалната служба по заетостта Божидар Михайлов, съобщава Дарик.  

До момента за детегледач са били назначавани само жени. Обикновено за бавачки се назначават баби на възраст, близка до пенсионната, или други близки до фамилията жени, разкри Михайлов.

Програмата се оказва ефективна и рядко се случва семействата да са недоволни от наетите бавачки. Донякъде се дължи и на това, че родителите  провеждат интервюто за избор на детегледач, уточни шефът на Регионалната служба по заетостта.

Заплатата, която бавачките вземат от Бюрото по труда, е минималната. Работното им време е фиксирано – 8 часа. Условието за детегледачите е да са регистрирани като безработни в бюрата по труда.

Новото в програмата "Родители в заетост" е, че от тази година ще се наемат бавачки за гледане на деца до 12 години при многодетните семейства, а не както досега беше – до 5 години възраст на децата. Възможностите са три. Родителите на деца до 5 години могат да получат детегледач, ако детето им не е записано в детска ясла/градина и имат трудов договор, но не са се върнали на работа и полагат грижи за децата си. Вторият вариант е родителите да са многодетни и да са се върнали на работа, като децата са на възраст до 12 години и ходят на детско заведение или училище. Третият вариант е родителите да са безработни, като децата им до 5 години не ходят на детско заведение, или са безработни многодетни родители. 

Максималният срок за получаване на услугата детегледач е 18 месеца или до навършване на 5 или 12 години на детето или децата. 

Заявления от родители са осигуряване на детегледач по проект "Родители в заетост" могат да се подават до 28 февруари.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: