Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Битият лекар от Бърза помощ: Няма медик, който да не иска да си свърши работата
Автор: Екип Varna24.bg 16:13 / 27.06.2016Коментари (0)1088
© Черно море
Тези дни стана ясно, че 28-годишният Й. Петров, който удари лекар от Спешното отделение на МБАЛ "Света Анна" във Варна, получи условна присъда. По този повод потърсихме за разговор пострадалия по време на дежурство д-р Преслав Пенев.

Ще припомним, че инцидентът се разигра вечерта на 25 май 2014 г. Пациентът, придружен от майка си, влиза в спешния ортопедичен кабинет и удря в лицето спешния медик, вследствие на което той получава подкожен хематом и психотравма. Малко след това МБАЛ "Света Анна" заведе дело за агресия срещу лекаря, като нейното ръководство се закани да пуска жалби срещу всеки, който малтретира или обижда медицинския персонал.

Д-р Пенев, мъжът, който Ви удари по време на дежурство, получи условна присъда от Варненския районен съд. Той бе осъден също да Ви заплати 2000 лв. обезщетение за претърпени неимуществени вреди. Чувствате ли удовлетворени от това?

Процесът беше доста дълъг и продължи малко повече от 2 години след инцидента. Виждаме, че вече има присъда. Доволни сме от нея, защото след такова нападение над лекар има някакви последствия. Искам специално да благодаря на хората, които ме подкрепяха през цялото време и ми се обадиха, веднага след като излезе публикацията, че делото е спечелено от наша страна. Получих страшно много обаждания и съобщения от пациенти и колеги. Но обажданията от пациентите ме зарадваха най-много.

Успяхте ли да преодолеете психоемоционалната травма след инцидента?

Това ми отне малко повече време отколкото чисто физическата травма и посегателството. Проблем в това отношение вече нямам. Просто не трябва да има агресия срещу медицински персонал като цяло - лекари, медицински сестри, санитарки.

Какво мислите за насилието на пациенти над лекари и в частност над спешни медици? Не минава и седмица без посегателства върху работещи в системата на "Бърза помощ" например.

Това е изключително тъжна тенденция, която се наблюдава. Защото тези инциденти не намаляват. Те се повтарят през определен период от време. Просто трябва да има толерантност не само към лекари от "Бърза помощ", но и към всички работещи в системата. Няма медицинско лице, което да не се опитва да си свърши качествено работата. И обществото трябва да оценява това.

Продължавате ли да работите в спешния център на МБАЛ "Света Анна"? Каква е сега натовареността там?

Да, продължавам да работя. Натовареността е много голяма. Всяка година ние преглеждаме средно между 15 000 и 16 000 души. Толкова преминават през спешния травматологичен кабинет, който е част от клиниката по ортопедия и травматология.

Какво трябва да се промени в отношението лекар-пациент, за да няма ексцесии от едната или другата страна.

Разбира се, в някои случаи пациентите са изнервени от чакането. Това е разбираемо. Те са с травми, прорезни рани, счупвания...Лошото в случая е, че за целия регион има само един спешен травматологичен кабинет. И това е голям недостатък за нашата община. Според мен е добре да има поне още един кабинет за спешни травматологични случаи.

Източник: Черно море









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
България в еврозоната
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Грипна епидемия обхвана страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: