Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Бившият губернатор на Варна поиска Общината да каже колко струват ремонтите в града
Автор: Екип Varna24.bg 10:49 / 16.05.2023Коментари (2)3246
©
Бившият областен управител на Варна - Благомир Коцев, поиска Общината да даде информация за ремонтите в града, научи Varna24.bg. Вчера той входира искане за предоставяне на подробна справка по обекти с оповестяване на Количествено-стойностни сметки (КСС) и времеви график на изпълнение на заложените за ремонт и реконструкция улици, междублокови пространства, детски и спортни площадки, планирани за настоящата година, в рамките на обявената програма на стойност от  175 милиона лева.

Публикуваме писмото му без радакторска намеса.

Предизборно във Варна стартираха множество ремонти, което е учудващо на фона на заявките, че в качеството ми на областен управител съм блокирал бюджета на Варна. Радвам се, че строително-ремонтните дейности в града опровергават това нелепо внушение. В продължение на инициативата ми за граждански контрол над ремонтите, извършвани от Община Варна, внесох искане за предоставяне на подробна справка по обекти с оповестяване на количествено-стойностни сметки, както и времеви график на изпълнение на заложените за ремонт и реконструкция улици, междублокови пространства, детски и спортни площадки, планирани за настоящата година, в рамките на обявената програма на стойност 175 милиона лева. 

Обезпокоително е и че средният разход за обект е близо 2 милиона лева. Факт е, че никой не е наясно какво и защо точно се ремонтира и най-важното – какви обществени средства ще бъдат изразходвани. Гражданите не са наясно в какъв обем ще се изпълняват ремонтите, не знаем и какви са сроковете за изпълнение – още повече че някои важни улици (като "Васил Друмев" например) стоят разкопани вече три седмици, натрупани са строителни материали, но почти нищо не се прави по тях, въпреки че преминаването е напълно бло кирано. 

В писмото си до Община Варна пиша, че считам, че огласяването на конкретен времеви график на строителните дейности би имало дисциплиниращ ефект върху изпълнителите и освен това би било високо оценено от гражданите, които към момента са в неведение за какъв период следва да се мобилизират относно неудобствата, свързани с реализиране на даден ремонт. Отделно, гражданите могат да бъдат част от ефективен контрол в помощ на общината срещу възможни злоупотреби с некачествени ремонти или такива с влагане на по-малко от заложените материали, стига да разполагат с количествено-стойностни сметки на обектите. 

Очаквам подробна справка от общинската администрация и предвид факта, че заложеният обществен ресурс на практика не е наличен, а представлява заем, които ще връщаме със своите данъци през следващите години.

С уважение,

Благомир Коцев 

Това е искането му, входирано в деловодството на Община Варна:

До Г-н Иван Портних, Кмет на Община Варна

Г-н Петър Гърбузов, Директор на дирекция "Инженерна инфраструктура и благоустройство“

Г-жа Стефка Господинова, Директор на Дирекция финанси и бюджет  - Община Варна

Относно: Искане за предоставяне на подробна справка по обекти с оповестяване на Количествено-стойностни сметки (КСС) и Времеви график на изпълнение на заложените за ремонт и реконструкция улици, междублокови пространства, детски и спортни площадки, планирани за настоящата година, в рамките на обявената програма на стойност от  175 милиона лева

Уважаеми г-н Портних,

Уважаеми г-н Гърбузов,

Уважаема г-жо Господинова,

Обръщам  се към Вас с искане за оповестяване на Количествено-стойностни сметки (КСС) и Времеви график на изпълнение на дейностите поотделно за всеки обект от обявената мащабна програма за ремонти през настоящата година. Убеден съм, че разполагате с тази информация в цифров вид и не би коствало особено усилие на управляваната от Вас администрация да предостави за справка заложените дейности, срокове и цени за изпълнение. За удобство и с оглед избягване на погрешни интерпретации към настоящото писмо прилагам подробен списък с обектите.

 От заложената програма излиза, че средният разход за обект е близо 2 милиона лева. Предвид размера на преобладаващата част от обектите и видните на терен дейности се създава впечатление, че тези разходи са прекомерни и кореспондират с ново строителство, а не с подмяна на плочки, бордюри и последен слой асфалт. За да разсеете тези съмнения, най-естественото действие би било да публикувате подробните Количествено-стойностни смекти (КСС) и то СЕГА!, а не след издаване на обектите, когато установяването на извършеното строителство би било, меко казано, трудна задача.

Предполагам нямате нищо против прекия граждански контрол на дейностите по места, защото едва ли има по-добър мониторинг от този, който се упражнява от хората в чийто квартал се прави съответната реновация. Те са най-заинтересовани отпуснатите средства да бъдат инвестирани целево и в пълен обем. 

От вече стартиралите ремонти правят впечатление следните неща:

1) Гражданите са в неведение какво и в какъв обем ще се изпълнява.

2) Никъде не се обявяват срокове за изпълнение.

3) Дейностите са крайно неритмични. Донасят се строителни материали, с което се нарушава възможността за нормална употреба на съответна улица, а след това със седмици не се случва нищо.

Считам, че огласяването на конкретен Времеви график на строителните дейности би имало дисциплиниращ ефект върху изпълнителите и освен това би било високо оценено от гражданите, които към момента са в неведение за какъв период следва да се мобилизират относно неудобствата, свързани с реализиране на даден ремонт. Отделно гражданите могат да бъдат полезни като ефективен контрол в помощ на общината срещу възможни злоупотреби с некачествени ремонти или такива с влагане на по-малко от заложените материали, стига да разполагат с КСС-тата на обектите.  

Всъщност, отчитайки безупречната репутация на общинската администрация, отговорна за ремонтите и поддръжката на инфраструктурата в града, считам, че публикуването на исканите документи би било най-голямата автореклама за градивното и безкористно управление на Варна през последните години.

Изразявам увереност, че нямате контрасъображения, възпиращи оповестяването на търсената информация, тъй като визираните ремонти се реализират с обществен ресурс и към разходването на същия следва да е подходено отговорно и експертно. Нещо повече, прогнозираният обществен ресурс на практика не е наличен, а представлява заем, който ще връщаме със своите данъци през идните години.

Все пак, в случай че някой се изкушава да подходи небрежно и да подмине настоящото искане без отговор, моля да считате това писмо като сезиране по чл. .... от Закона за достъп до обществена информация.

С уважение,

Благомир Коцев

Гражданин на Варна



Още по темата: общо новини по темата: 278
18.04.2024 »
18.04.2024 »
18.04.2024 »
16.04.2024 »
16.04.2024 »
15.04.2024 »
предишна страница [ 1/47 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 17.05.2023 г.
0
 
 
Това няма да стане как ще пишат човеко часове ???0061
Aнонимен
на 17.05.2023 г.
0
 
 
Госп.коцеввие как си го представяте общината да даде отчет за нещо,тя са прибира данъци без да се интересува че има хора в сериозно затруднение да н споменавам че вдига и данък сгради тихомълком,дори на места в града където даже няма аптека наблизо има баири,и има само един магазин който продава на цени със 100% надценка
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бум на коклюш в България
Енергийна криза
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Съдебна реформа
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: