Бизнесмен: Как може кашкавалът да е 12 лева, при положение че имаме четири пъти по-висок ток и два пъти по-скъпа газ

Автор: Георги Кирилов
Коментари (4)
09:13 / 06.12.2021
1356
"Договорят се постове, министерства и коалиционни споразумения, а никой не се е срещнал с бранша, за да говорим какви политики могат да залегнат в  коалиционните споразумения“, коментира пред БНТ Димитър Зоров от Асоциацията на Млекопреработвателите.

Той заяви, че млечните продукти са много по-евтини от себестойността си, а по-ниските ценови предложения на пазара може да не съдържат необходимата хранителна стойност.

Зоров е категоричен, че всички млекопроизводители у нас работят на загуба.

В един кашкавал за 20 лв./кг се включват търговската надценка - около 40%, 20% ДДС и за производителя остават 40% печалба (около 8 лв. за кг.). В момента млякото на борсова цена в Европа е около 1 лв., а в България - около 90 ст. Един кашкавал се прави с 10 литра мляко – т.е. само суровината без труд излиза около 9 лв.

"Как може да излезе кашкавал за 12 лв. при положение, че имаме четири пъти по-висок ток, два пъти по-скъпа газ“, пита производителят.

"Положението на българските производители и преработватели не е никак розово“, потвърди и Владимир Иванов от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. "От една страна нарастват цените на ресурсите, необходими за растениевъдството - торове, горива и др., от друга страна има и натиск на пазара, който е много конкурентен, което се отразява като менгеме за производителите, които са по средата на веригата“, предупреди той.

Виж коментарите (4)
Още новини от Новини от Варна:
Съдия Славов пред варненски ученици: Образованието дава допълните...
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).