Бизнесът на Варна във всички сектори бави заплати

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
11:03 / 24.06.2011
1712
Бизнесът на Варна във всички сектори бави заплати. Това заключение направи шефът на Инспекцията по труда в града Иван Иванов. Изводът е направен на база резултатите от проверките на ведомството и получените жалби от работници.

По закон работодателят трябва да изплати на служителите си най-късно до края на следващия месец заплатата за текущия, разясни Иванов. Обикновено инспекторите пишели предписания до собствениците на фирми да се издължат в рамките на месец. Не го ли направят, санкциите стартирали от 2500 лв. за всеки служител, който си чака заплатата.

За да не влязат в полезрението на инспекцията, големи фирми във Варна, и то уж с работещи бизнеси, се възползвали от опцията в закона да плащат само 60 на сто от възнаграждението. Останалите също се дължат, но разсрочено, въпреки че им тече лихва, обясни Иванов. Това обаче спасявало компаниите, които не можели да платят всичко на работниците си. Други пък минават на 4-часов работен ден, добави шефът на трудовата инспекция.

Той предупреди, че заплати не могат да се разсрочват. Единствено за данъците осигуровките тази опция можело да се договори с НАП. Наблюденията на Иванов са, че основна причина за това бизнесът във Варна да не може да плаща заплати е голямата междуфирмена задлъжнялост в града.

Източник: в. Народно дело

Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Варна:
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).