Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Благомир Коцев: Обявявам край на времето на привилегированите бизнесмени и преписките с приоритет
Автор: Екип Varna24.bg 15:06 / 13.12.2023Коментари (0)1391
© Община Варна
"За месец служба като кмет на Варна установих много от причините, довели до изоставането на любимия ни град в последните години. Това - решен съм - ще се промени в следващите месеци!" заяви Благомир Коцев

Вижте цялото изявление на кмета на Варна:

Връщането към пътя на развитие преминава през една основна крачка и това е смяната на философията на управление. Досега основните движещи сили зад всяко действие на предишното управление са били предимно изгодата, личните интереси и страхът. Ако се питате защо конкретно нещо не се случило в нашия град или защо нещата не вървят, то е, защото не е имало лична изгода.

С влизането си в общината видях много лоши практики: слаб интерес, пренебрежително отношение към ефективността на работния процес, изтекли срокове по сключени договори без каквито и да е последствия и огромна липса на проектна готовност за кандидатстване по програми за финансиране, отново без последствия.

Малкото проекти, които открихме, всъщност не са точно проекти, а хвърчащи идеи, които тепърва ще се развиват и прерастват в истински проекти, които могат да се реализират. Досега почти нищо не е доведено докрай, с малки изключения.

Голяма част от "проектите“ са направени да обслужат или да бъдат изградени от кмета в сянка през последните 5 години – човек, когото много от служителите в общината наричат "шефа“ или "благодетеля“. Варненци добре знаят за какво говоря. "Шефът“ на общината не е бил Иван Портних, а човек, известен с прякора си.

Не се учудвайте, че нещата във Варна са зле! Когато съм вече отвътре, разбирам, че всичко, което се вижда отвън, е само върхът на айсберга. Такъв е например случаят с рибарското пристанище "Карантината“, за чието нормално функциониране следва да се изхарчат още много от нашите пари.

Действително Варна е била дадена на концесия и е управлявана в полза на и от името на един строителен "предприемач“, на когото му е било позволено да звъни на всички служители директно, а те са били принудени да изпълняват неговите повели безпрекословно.

Докато бившият кмет отсъстваше от обществения живот на Варна, именно това се е случвало в общината - налагано е поведение, притискани са хора, заплашвани са служители. Голяма част от бизнес проектите са били спирани с цел този, който има интерес да му се придвижат документите, да бъде принуден да отиде и "да се разбере с когото трябва“. И логично - това не се е случвало в Община Варна, а извън нея, в частни хотели. В кабинета на кмета преди моето встъпване в длъжност е имало стотици такива задържани преписки.

Оттук нататък във Варна ще се работи прозрачно, проектите ще бъдат разглеждани обективно и без пристрастия, спазвайки стриктно законовите разпоредби и срокове. А когато общината стане дигитална, всеки ще може да проследява преписката си - в кой отдел се намира и кога ще бъде издаден отговорът.

Дирекцията по архитектура вече работи за това административната тежест да бъде олекотена и сроковете за издаване на отговори и разрешителни документи да бъдат съкратени.

Обявявам край на времето на привилегированите бизнесмени и преписките с приоритет. Каня варненския бизнес да следи активно за обществените поръчки, които Община Варна стартира, и да участва с оферти. Уверявам ви, че всички кандидати ще бъдат разглеждани равнопоставено и търговете няма да са с предизвестен победител.

Предстоят нови попълнения към екипа с млади професионалисти, готови да работят за Варна и за нейното развитие, превръщайки я в един от най-бързо развиващите се градове в България.

Това е основна цел за моя мандат. Ще я постигнем с общи сили!"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Дом "Младост" с нов собственик
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: