Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Благомир Коцев с амбициозно предложение за нови паркове във Варна 
Автор: Екип Varna24.bg 11:38 / 19.08.2023Коментари (8)5819
©
Лидерът на “Продължаваме Промяната" във Варна Благомир Коцев оповести в своя личен сайт амбициозна програма за изграждане на 10 нови парка във Варна с обща площ от 650 дка. Заветната цел на начинанието е да има парк във всеки квартал, каквото е и наименованието на инициативата. Според Коцев след реализацията на новите паркови площи ще се премахне "една очевидна несправедливост, при която всички природни блага са струпани в центъра на града“.

В подкрепа на новата концепция се изтъкват следните аргументи:

- Зелените площи са естествена бариера срещу горещините и запрашаването в градска среда;

- Парковете повишават качеството на живот и стойността на жилищната собственост, което е в пряк интерес на гражданите;

- Парковата мрежа предоставя алтернативни маршрути за придвижване пеша или с колело;

- Придобиването статут на парк е силна административна защита срещу презастрояването на града.

Любопитно е, че цялата концепция е разгърната върху общински и държавни терени, което я превръща в напълно реалистичен план, стига да има воля от страна на местната власт. Парцелите към момента са зелени площи, макар и в преобладаващата си част да са безстопанствени. Някои от тях са с подходящ статут за паркови пространства, но други изглежда са предвидени за застрояване, което едва ли ще се понрави на жителите на съответните райони. В тази връзка Благомир Коцев посочва че "Придобиването статут на парк е силна административна защита срещу презастрояването на града.“

Всъщност Коцев е доста последователен в тази си позиция, тъй като преди година, тогава в качеството си на областен управител, спря възможността да се продават терени, които общинският съвет беше определил с такава цел. Още тогава той заяви, че градът се нуждае от повече зелени и открити пространства и че "Варна трябва да расте за сметка на разширяването с крайградските зони, посредством нова и удобна инфраструктура към тях, а не чрез презастрояване в текущите контури.“

Сред по-интересните моменти в програмата е изграждането на паркове в зелените площи на Военна болница и в двора на Техническия университет. Всъщност дворът на университета от години се ползва като парк от жителите на квартал “Левски", но това изобщо не е регламентирано. Естествено прогресивната идея за парк “Военна болница" и парк “Технически университет" минава през активни преговори с ресорните министерства и администрациите на двете учреждения, което пък ще бъде сериозен изпит за влиянието на Благомир Коцев в София и ясен знак дали може да привлече подкрепата на изпълнителната власт. 

Доста прогресивна е също идеята за изграждане на  парк “Виница" по протежението на зелена ивица, която свързва квартала с ботаническата градина и към момента е със статут на държавен горски фонд. Хората от квартала на практика нямат адекватен пешеходен маршрут до градината и до курорта " Св. Св. Константин и Елена“, защото малогабаритните тротоари по едноименната пътна отсечка са по-скоро опасни.

Най-мащабни са предвижданията за район Младост. 320 дка или малко над половината от новите паркови площи ще бъдат именно там. Заложено е  проектиране на парк "Цар Освободител“, успоредно на едноименния булевард, който ще се свързва с парк "Младост“ и съществуващия вече парк "Възраждане“. 

В квартала Младост се залага истинска паркова мрежа в посоките изток - запад и север -юг, която би дала алтернативни пешеходни маршрути за жителите за придвижване в района. Интересно е, че в разработката са включени също зелените площи около кръстовището на булевардите "Сливница" и "Република", които станаха повод за граждански протести и политически декларация след решението на общинския съвет за тяхната продажба и застрояване. 

Трябва да се отбележи, че върху програмата е работено детайлно и със замах, което едва ли е изненада, предвид факта, че Благомир Коцев привлече урбанисти и строителни експерти през изминалите месеци, с които провежда активна кампания за граждански контрол върху качеството на общинското строителство и ремонти.  

С анонсиране на инициативата лидерът на местната структура на “Продължаваме Промяната" на практика започна огласяването на секторните си политики, които обещава да залегнат в цялостната му програма за управление на Варна. Той все още не е официално обявен за кандидат на политическата формация за кмет на Морската столица, но проактивните му действия са ясна заявка да бъде фактор в местната политика.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 20.08.2023 г.
0
 
 
За центърът предлагам карето на бившият военен оркестър ,до 1во РПУ.Само не се знае на кого е и какво чака повече от 20г.Обрасло е като джунгла и може да се даде на Холивуд да спретнат един Индиана Джоунс...
Aнонимен
на 19.08.2023 г.
0
 
 
Капут безпардонен!!! Върви го забий на Антоанета!!!
Aнонимен
на 19.08.2023 г.
0
 
 
Само с едни амбиции не става реално навсякъде се копае и никнат нови строежи без зеленина без паркинги без улици погледнете реално за какви паркове говорите то вече няма морска градина.Преди години имаше един кмет Варна ще стане Маями
Aнонимен
на 19.08.2023 г.
0
 
 
И затова ГЕРЛ опоскаха деретата- 4 платна и паркоместа на улица МАДАРА НАД ЖЕЛЕЗКОВА-Ако отсечеш клонче глоба а те опоскаха дерето и мястото за казани и боклуци за паркоместа...синя зона ..Застроиха и Чайка -градинка не остана
Aнонимен
на 19.08.2023 г.
0
 
 
Браво,за първи път някой мисли за Варна, Благодаря и успех! Последна възможност за справяне с разрухата на България,само с положително настроени хора към истината,тези експерименти няма да спрат,защото в България живеят крадци,а другите са слаби,така че аз съм предложил има достатъчно човешки материал,който Не гласува,да бъде организиран и на местните избори да има пред всяка голяма секция по 1000 души,а пред малки секции пропорционално надолу 100 човека,да правят отпор на желаещите да гласуват,да ги снимат да се види кои са крадците и полицаи няма как да попречат на този протест,и така слабите ще станат силни! Това е! Иначе идва по страшна зима от на Жан Виденов,няма да стигат черните чували за умрели от студ и глад по улиците! България пълноправен член на Европейския съюз!!!!!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Олимпийски игри в Париж 2024
Хороскоп за деня
Лято 2024
Лоша инфраструктура във Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: