Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Благотворителна вечеря за деца-сираци
Автор: Екип Varna24.bg 11:25 / 19.09.2010Коментари (0)667
©
По случай първата си годишнина, Българският кулинарен съюз организира уникална благотворителна гурме вечеря под наслов "Седем звездни изкушения". 
 
Майстори на кулинарното изкуство предложиха на гостите изискани ястия и подбрани вина. Присъстващите на гала вечерята имаха възможността да се насладят на седем уникални специалитета като например карпачо от градинско цвекло, гарнирано с парфе от домашно козе сирене, балсамово-меден винегрет и букет от сезонни зеленчуци - едно от кулинарните изкушенията, с които готвачите погалиха сетивата на гостите. Черни блини, сьомга, калкан, хайвер, телешко и още какво ли не присъстваха в менюто на гурме вечерята. Специално за първата годишнина на Български кулинарен съюз бе подготвена и селекция от домашно сирене и кашкавал.
Готвачи от България, Русия и Гърция се погрижиха за уникалната вечеря. Мариян Костов, Анастасия Корсакова, Валентин Василев, Атанас Атанасов, Йонко Дяков, баба Стефка и Георги Сикулидис приготвиха заедно изисканите специалитети и споделиха с гостите част от техните майсторски умения. Заедно с поредицата от 7 ястия, бяха представени и вина от изба "Todoroff", изба "Магура", изба "Варна", изба "Катаржина", винарско имение "Драгомир", специалната колекция на Зайков ЕООД.
Кулминацията на вечерта бе рибата - меч, тежаща 28 кг и уловена в Гърция специално за събитието. Водещата се опита да продаде рибата на търг, стартиращ от 900 лв., но за съжаление - неуспешно. След края на вечерта частно лице, пожелало анонимност закупи рибата-меч, която ще му бъде лично приготвена от майсторите готвачи специално за него и неговите гости.
Вечерята имаше благотворителен характер с цел набиране на средства за осигуряване на стипендии за деца-сираци, които ще се обучават в областта на ресторантьорството и ще стажуват в ресторантите на майсторите. Не случайно събитието бе организирано на големия празник Вяра, Надежда, Любов - майсторите и членове на Български кулинарен съюз пожелаха с труда си да дадат надежда и обич на няколко български деца. Български кулинарен съюз очаква на координатите на своя сайт деца-сираци от цялата страна да пуснат своите документи в сайта на съюза, за да станат част от програмата. Писмо с тази информация е изпратено и до множество училища от цяла България.
От продадени покани, томбола и продажбата на уникалната риба-меч, беше събрана сумата от 3956 лв., която ще бъде добавена във фонда на Български кулинарен съюз с цел осъществяване на програмата за обучение на деца-сираци.
Подробно за седемстепенното меню:
1/ Мариян Костов, главен готвач в хотел "Голдън Бийч": карпачо от градинско цвекло, гарнирано с парфе от домашно козе сирене, балсамово-меден винегрет и букет от сезонни зеленчуци.
2/ Майстор готвач-гост от Русия: Анастасия Корсакова, главен готвач в Яхт Клуб Терийокки в гр. Санкт Петербург: черни блини с домашно маринована петербургска сьомга и сьомга хайвер, поднесени върху пясък от копър, студена рибена пача с емулсия от лимони и водка
3/ Валентин Василев, главен готвач на ресторант "Оазис" в курортен комплекс "Ривиера": дуо от средиземноморски калкан - филе и мус в килимче от морков и портокал; равиола с пудра от маслини, залена леща и прошуто, маслен крем и царевица. Почти не ми остана дъх, за да представя избраното
4/ Атанас Атанасов - шеф готвач на HRC Culinary Academy:сорбе от портокали и алое вера.
5/ Йонко Дяков - председател на Български кулинарен съюз, собственик и главен готвач на новооткрития ресторант "Йонкос фемели ресторант": телешки миньон печен на 40 градуса в тесто от манатарки и сушени домати, терин от телешки език и момици, рагу от градински злелнчуци, крем от печен чесън с розмарин, бонбон от сини сливи и арония.
6/ Баба Стефка: производител на домашни млечни продукти.
7/ Георги Сикулидис - главен готвач на ресторант "Капитол": бисквита "Брауни" и парфе от портокалчета "Кумкуа".








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
Гергьовден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: