Близо 11 000 пациенти от Варна и областта смениха джипито си

Автор: Пламена Николова
Коментари (1)
15:22 / 16.02.2021
957
10 602 пациенти от Варненска област са сменили личните си лекари през декември 2020 г., сочат данните на РЗОК - Варна. В тази бройка освен пререгистрациите поради лични предпочитания на пациента влиза и смяна поради прекратяване на практиката на общопрактикуващ лекар (ОПЛ), както и поради промяна на настоящ адрес на пациента.

Освен през декември нормативните документи позволяват смяната на ОПЛ по лични предпочитания да се извърши по бърза процедура и от 1 до 30 юни, когато не е необходимо подаване на молба в Здравната каса и отписване от настоящия личен лекар.

Здравноосигуреното лице разпечатва от официалния сайт на НЗОК регистрационна форма за постоянен избор на общопрактикуващ лекар (адрес: www.nhif.bg, меню "За гражданите", подменю "Регистрационни форми за избор на общопрактикуващ лекар"). Пациентът вписва личните си данни и с попълнената регистрационна форма и здравноосигурителната си книжка отива при избрания нов личен лекар. Изборът се смята за осъществен от момента, в който двете страни положат подписи под регистрационната форма.

Освен през юни и декември нормативните разпоредби позволяват да бъде избран нов личен лекар по всяко време на годината при смяна на настоящ адрес на пациента, както и при евентуално прекратяване на практиката на общопрактикуващ личен лекар, независимо от причините за това.

За улеснение на здравноосигурените лица НЗОК поддържа актуален регистър с подробна информация за всички договорни партньори. Те са посочени с адреси и телефони на практиките. Информацията може да бъде открита на официалната страница на НЗОК – www.nhif.bg, в меню "Информация за договорени дейности", подменю "Търсене на договорни партньори и дейности".

Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Варна:
Коцев: Варна е люлка на знанието, устрема и успеха. Децата ще нос...
Във Варна: Българските ученици завоюваха 8 медала на Балканската ...
Неприятна изненада по Черноморието утре
Пътуването с автобус у нас - удобно само за хора с ръст под 170 с...
Хотелиер на морето: За Великден пакетите са дву- и тридневни, стр...
Изненада за варненци и гостите на града


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).