Близо 23 000 ученици от Варненска област са участвали в проекта "Твоят час"

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:07 / 06.12.2017
1095
115 общински и държавни училища от област Варна са участвали в проекта "Твоят час" за учебната 2016/2017 г., сочат данни на Областния информационен център - Варна.

Проектът е обхванал 22 820 ученици, които са се включили в групи по интереси и групи за преодоляване на обучителни трудности. Броят на групите по интереси е 1068 и там са обхванати 16 235 ученика. 6475 ученика пък са разпределени в 785 групи за преодоляване на трудности в обучението.

В процентно изражение това означава, че 16% от общия брой ученици, участващи в програмата, са обхванати в извънкласни дейности за преодоляване на обучителни затруднения, а 39% - в извънкласни дейности по интереси - в област Варна.

"Групите аз преодоляване на обучителни трудности са нови и не съществуваха в стария програмен период. Те са сформирани по препоръки на учителите", коментира Виктория Николова - Маринова, управител на ОИЦ - Варна.

Статистиката по теми сочи, че най-много кръжоци се организират в сферата на изкуството и културата - 47%. Следват ги тези с тематичен предмет техника и технологии (18.3%) и здравно образование и здравословен начин на живот - 10.4%. съобщиха от Областния информационен център - Варна.

Проектът "Твоят час" се изпълнява от Министерството на образованието и науката. Основните му цели са преодоляване на образователните дефицити, повишаване на успеха и засилване на мотивацията на децата и младежите да участват в различни форми на извънкласни обучения, което би им помогнало да развият специфични способности и умения.

В проекта, чийто бюджет на национално ниво е 140 млн. лв., участват 317 000 ученици от 1 до 12 клас. Всяко училище разработва собствени критерии и методи за насърчаване на възпитаниците си, които са съобразени с индивидуалните им потребности и желания.

Като част от проекта беше изградена и електронната платформа http://tvoiatchas.mon.bg/, където учителите могат да намерят идеи за различни извънкласни дейности. 

По време на обиколката за представянето на книгата "Заедно а Европа", експертите от ОИЦ - Варна имаха възможност да разговарят с много учители за платформата. Те я определиха като достъпна и лесна да управление. Като дефицит обаче беше посочена бавната връзка между училищата и Министерството на образованието, което е изпълнител на проекта. Друга препоръка, отправени от преподавателите беше да се разшири броя на видовете кръжоци, които могат да се включат в проекта. Те също така смятат, че на платформата трябва да има възможност да се качват материали за изявите от кръжоците и да се създаде база данни.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Съдия Славов пред варненски ученици: Образованието дава допълните...
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).