Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Близо 8000 пациенти от Варна и областта смениха личните си лекари
Автор: Пламена Николова 13:30 / 14.02.2020Коментари (0)1193
© Varna24.bg
7799 пациенти от Варненска област са сменили личните си лекари през декември, сочат данните на РЗОК - Варна. Извън тази бройка направилите първоначален избор на общопрактикуващ лекар (ОПЛ) в областта за същия период са 457, съобщиха от пресцентъра на здравната каса във Варна.

Припомняме, че освен през декември нормативните документи позволяват смяната на ОПЛ да се извърши по опростена и бърза за пациентите процедура и от 1 до 30 юни, когато не е необходимо подаване на молба в Здравната каса. Здравноосигуреното лице разпечатва от официалния сайт на НЗОК регистрационна форма за постоянен избор на общопрактикуващ лекар  (адрес: www.nhif.bg, меню "За гражданите", подменю "Регистрационни форми за избор на общопрактикуващ лекар"). Пациентът вписва личните си данни и с попълнената регистрационна форма и здравноосигурителната си книжка отива при избрания нов личен лекар. Изборът се смята за осъществен от момента, в който двете страни положат подписи под регистрационната форма.

Освен през юни и декември нормативните разпоредби позволяват да бъде избран нов личен лекар по всяко време на годината при смяна на настоящ адрес на пациента, както и при евентуално прекратяване на практиката на общопрактикуващ личен лекар, независимо от причините за това.

В установените нормативни срокове всеки здравноосигурен гражданин има право и на онлайн избор на ОПЛ - първоначален, временен или постоянен. Той може да се извърши лично от пациента или от негов родител/настойник. За целта здравноосигуреното лице трябва да влезе в собственото си електронно здравно досие (на официалната страница на НЗОК) посредством Уникалния си код за достъп (той може да бъде получен лесно и бързо в РЗОК - Варна) и да отвори меню "Избор на личен лекар“, откъдето да осъществи избора си на ОПЛ чрез съответната регистрационна форма. Тя трябва да се подпише с електронен подпис от здравноосигурения или от неговия родител/настойник чрез Персонализираната информационна система (ПИС) на НЗОК.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
Парламентарни избори 2024
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Лоша инфраструктура във Варна
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: