Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Богът на танца Владимир Василиев: Малката велика България организира първия в света международен балетен конкурс!
Автор: Пламена Николова 09:03 / 10.02.2020Коментари (0)3464
©
29-ият Международен балетен конкурс - Варна, планиран за 15-30 юли 2020, беше отложен от едноименната фондация организатор. Недостатъчно спонсорство и дарения са причината да не бъде възможно финансирането на Първия и най-престижен балетен конкурс в света, който е визитната картичка на Варна и България на картата на световното танцово изкуство. Отлагането на тазгодишното издание на най-очакваното събитие в балетния свят - Международния балетен конкурс - Варна, предизвика възмущение сред артистичната общност не само у нас, а и в чужбина, съобщиха от пресцентъра на балетния конкурс. Ето какво още съобщават от там:

"Във фондацията пристигна писмо от един от най-великите балетисти на ХХ век – Владимир Василиев – легендарният носител на единствената в историята на Варненския конкурс присъдена Голяма награда, наричан Бога на танца.

Ето съдържанието на откритото писмо:

До организаторите на Международния балетен конкурс Варна

Соня и Димитър Димитрови

Откакто научих за отменянето на Международния балетен конкурс във Варна, не ме напуска усещането за надигащо се всеобщо безумие. Светът се побърква. По-точно хората, от които зависи "светлото бъдеще“. Техните постоянни изявления за братство между народите, за мир и дружба, за процъфтяване на нациите и единство в името на мира в целия свят са станали нищо незначещи празни фрази.

Все по-малко компетентни хора идват на власт и все повече те приличат на кресливи играещи деца, непознаващи своето минало, но уверени, че именно от тях започва новата ера. Но животът върви и логиката ми подсказва, че на тяхна смяна идва ново поколение, възпитано от предходното и още по-опасно. През цялата история на нашата земя, културата, за която политиците говорят мимоходом и между другото, в трудните моменти от развитието на човечеството винаги е спасявала от хаос и разрушение. Гордост за всяка нация, дори за най-малката, е била и си остава самобитната култура. Културата винаги във всички времена е обединявала хората. Невежеството винаги е разрушавало.

Аз винаги ще помня 1964 година. За пръв път в историята на танца малката велика България организира и проведе първия в света международен балетен конкурс. Показа и даде пример на целия свят как може и трябва да се провежда политиката на обединение на народите. За България говореше целия свят.

И какво? Нима по онова време България беше по-богата страна, незнаеща къде да дене изобилието от средства? В продължение на половин век всеки две години Варна ставаше световен център на танцовото изкуство. Най-добрите балетни артисти, най-добрите хореографи, най-добрите педагози смятаха за чест участието в този конкурс. Може би сега твърде много конкурси са се нароили по белия свят? Може би! Но Варненският е единствен и неповторим, той е първият! Неговите основатели и участници влязоха като герои в световната история и в културата на България! Чест и слава! Сега "днешните герои“ закриват тази славна страница. Така ми се иска да кажа: опомнете се!!! Помислете за културата и за своето място в нея!

P.S. Много бих искал това писмо да бъде чуто от хората, от които зависи съдбата на конкурса.

Ваш Владимир Василиев,

Народен артист на СССР

Притежател на Гран при от Конкурса във Варна през 1964 г.

Председател на журито на конкурса във Варна през 2008, 2014, 2016 и 2018 г."

Дарителската сметка в подкрепа на Международния балетен конкурс Варна е обявена на сайта на конкурса: https://varna-ibc.org/bg/konkursat/podkrepete-mezhdunarodniya-baleten-konkurs-varna/



Още по темата: общо новини по темата: 13
17.02.2020 »
08.02.2020 »
28.07.2010 »
28.07.2010 »
27.07.2010 »
22.07.2010 »
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Мигрантски натиск към България
Природни стихии
Поскъпване на хранителните продукти
Благоевград може да има нов омбудсман още през март тази година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (417) 14%
Добре, но можеше и по-добре (392) 13%
Не се справи (573) 19%
Пълна трагедия (1607) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: