Бойчо от Варна, който блъсна пешеходец, беше признат за виновен

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
12:21 / 17.01.2023
944
Варненският окръжен съд призна за виновен 69-годишния Бойчо С., за това че причинил по непредпазливост смъртта на пешеходец. Това съобщиха от пресцентъра на Окръжен съд - Варна.

Пътното произшествие възникнало на 17 август 2020 година, около 21,30 ч.  Бойчо С. се движел по бул. "Княз Борис I“ във Варна, в посока от центъра на града към курорта "Златни пясъци“. Приближавайки автобусна спирка "Акациите“, мъжът шофирал с 50 км/час. В този момент, на необозначено за целта място, пешеходец предприел пресичане на пътното платно. Последвал удар между него и автомобила, като настъпилите наранявания по-късно довели до смъртта му. След произшествието, подсъдимият направил всичко възможно, за да помогне на пострадалия.

В хода на съдебното следствие бяха изслушани заключенията на съдебно-медицинска, съдебно-химическа, както и две тройни и една петорна автотехнически експертизи. Заключенията на вещите лица бяха, че смъртта на пешеходеца е настъпила именно вследствие на катастрофата. Установено бе, че към момента на инцидента, пострадалият е бил със средно алкохолно опиянение. Бойчо С. е управлявал автомобила си с разрешената в района скорост от 50 км/час. Имал е видимост, бил е на достатъчно разстояние и при адекватна реакция е можел да избегне сблъсъка с пешеходеца.

Подсъдимият е с чисто съдебно минало и няма други нарушения като водач на автомобил. Той заяви пред съда, че съжалява за инцидента, който се отразил на живота му. Направил всичко зависещо от него да помогне на пострадалия и изрази съчувствие към близките му.  

Предвид добрите характеристични данни за Бойчо С. и безупречното му процесуално поведение, прокуратурата поиска налагане на минимално наказание. За престъплението НК предвижда "лишаване от свобода“ до 4 години.

Тричленният съдебен състав на Варненския окръжен съд прецени, че 69-годишният мъж е нарушил Закона за движение по пътищата, като е шофирал със скорост, която не му е позволила да спре при възникналата опасност за движението. Съдът наложи на Бойчо С. наказание "лишаване от свобода“ за срок от 2 години, като отложи изпълнението на наказанието с изпитателен срок от 4 години.  Мъжът е лишен от право да управлява автомобил за 2 години.

Присъдата подлежи на обжалване или протест пред Апелативен съд – Варна.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Очевидец: Удареният пешеходец изхвърча и падна в дерето, а върху ...
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Във Варна строителният бранш се срещна с кандидати за депутати на...
Корабът, който блъсна друг плавателен съд край Румъния, пристигна...
Близо 100 ухапани от кърлежи за 14 дни в област Варна
Варна даде старт на туристическия сезон с грандиозен концерт


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).