Бойко Борисов: Приоритет номер 1 за 2016 г. е магистрала "Хемус"

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (16)
13:10 / 19.09.2015
7473
Изграждането на автомагистрала "Хемус" ще бъде приоритет номер 1 в бюджета на държавата за догодина. За всичко друго - каквото остане, защото "Хемус" трябва да върви. Имаме ли тази магистрала, Северна България ще изглежда по друг начин. Варна без магистралата и без ново пристанище не е това, което заслужава като морска столица.

Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на Срещата на върха на министрите по пътна инфраструктура, която се провежда край Варна. Той допълни, че до 20-тина дни е планирано пускането на магистрала "Марица", предстои откриване и на лота до Благоевград, като част от магистрала "Струма".

Международният форум е организиран от Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Световната банка, а в нея се включиха и вицепремиерът Томислав Дончев, министрите Лиляна Павлова, Даниел Митов, Ивайло Московски, Тони Томпсън - директор на Световната банка за България, министри от Югоизточна Европа, от Дунавския регион и др. Приветствие към участниците във форума отправи домакинът на проявата - кметът на Варна Иван Портних. Приета бе и обща декларация за подобряване на регионалната интеграция, посредством ефективна транспортна свързаност в Югоизточна Европа.

Пред участниците в срещата министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова съобщи, че преди дни правителството е определило Стратегията за развитие на пътната инфраструктура, която ще даде визията за развитието на пътната и жп инфраструктура на страната до 2020 година.

Министърът информира, че в рамките на двата мандата на правителството с министър-председател Бойко Борисов в експлоатация ще бъдат пуснати над 300 км нови магистрали и ще се рехабилитират над 2 000 км пътища от първи, втори и трети клас.

Основната цел е изграждането на автомагистралния пръстен на страната, който включва АМ "Хемус", "Черно море" и "Калотина", каза Лиляна Павлова и допълни, че след 2020 г. ЕС вече няма да финансира пътни проекти. Затова България трябва да се ориентира към публично-частно партньорство по отношение на строежа и рехабилитацията на пътища, заяви тя.

Министър Павлова отдели специално внимание на магистралите, които са важни за Варна и региона - така стана ясно, че за доизграждането на 255 км от участъка Плевен - Ябланица- Белокопитово от АМ "Хемус", са нужни около 1,5 млрд лв. 700 млн. лв. пък са необходими за строежа на 95 км. от автомагистрала "Черно море" - важна пътно-транспортна връзка и за морската столица, и за Бургас, и част от направлението за Адриатическо море.


Виж коментарите (16)

Още по темата (254):
30.03.2024 България чакаше тази новина за АМ "Хемус"
17.02.2024 Министър Цеков: По "Хемус" ще бъде подновено строителството до Плевен
23.01.2024 Рестартират строителството на "Хемус" през тази година
02.12.2023 Важно: Ограничават движението по АМ "Хемус" в посока Варна!
24.11.2023 Шишков: "Хемус" като магистрала е в парламентарния фризер
24.11.2023 Кметът Коцев: Магистрала "Хемус" е ключова за Варна, очакваме проектът да се ускори
Още новини от Новини от Варна:
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид
Варненци остават на тъмно, вижте кога


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).