Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Болна учителка от Варна: Не съм се предала, за да ходя в хоспис
Автор: Екип Varna24.bg 15:50 / 12.12.2018Коментари (0)6559
© Фейсбук
Вярвам в чудеса. Не съм се предала, за да ходя в хоспис. Вярвам в себе си и в Бога, в добрината на хората. Вярвам, че по Коледа наистина стават чудеса. Вярвам, че съпругът ми ще си намери работа. Думите са на учителката по български и немски език от Варна Весела Витанова, която от пет години се бори с коварно онкозаболяване.

Последният стадий на болестта е стопил Весела до едва 40 килограма. Съпругът й Ивелин в момента трескаво си търси работа, за да може семейството да преживее тежкия за тях месец януари. Весела признава, че до 7 януари, когато Ивелин ще получи следващата си пенсия, са останали едва със 100 лева. "И аз естествено съм в стрес, колкото и да се мъча да запазя спокойствие....", не крие тя.

През лятото Ивелин работел като помощник-готвач. Въпреки че има ТЕЛК решение, се е справял добре със задълженията си и шефовете му били доволни. След края на активния летен сезон останал без работа. Двучленното семейство се принудило някак си да съществува с  200-те лева пенсия на съпруга. Самата Весела казва, че оцеляват, благодарение на приятели. През последните два месеца тя не е можела да се обгрижва, което наложило оставането на Ивелин край нея. "Но в момента съм стабилизирана физически и мисля, че ще мога макар и трудно, в по-голямата част от ежедневието си занапред да се обслужвам сама, за да може той да тръгне на работа", казва Весела. С тъга тя отбелязва, че да се намери работа със заплата поне 700 лева на месец е извънредно трудно. А минимум толкова им трябват, за да успеят да си платят сметките, да купят храна и поне част от лекарствата на Весела, е пресметнала тя.

Пет години по-рано й откриват бучка на гърдата. Весела вече се грижела за възрастната си майка, което продължило общо 6г. Нямала здравни осигуровки и трябвало да плати сама операцията. Нямала тези пари и решила да не се подлага на хирургически интервенции. Това й решение се оказало фатално, осъзнава сега тя. Преживяла и травма – фрактура на гръбначния стълб.  Болестта се задълбочила, а Весела, която е вегетарианка, се обърнала към алтернативно лечение, което включва и билки. Останала без средства и осигуровки. Наложило се нейни приятели и близки да ги съберат и платят, за да може да се лекува. Организмът й обаче бил толкова изтощен от болестта, Весела тежала тогава едва 45 кг., че тя решила да не се подлага на химио и лъче терапии. "Прецених, че слабият ми организъм няма да ги издържи. Но след като ги отказах, загубих и правото си за ТЕЛК и за социален асистент. В момента съм безработна и нямам право още на пенсия и помощи. Tака стои въпросът с "правата" ми в този Международен ден на човешките права", пише до Агенция "Монитор" Весела Витанова.

Тя признава, че преди дни към нея се обърнала близка родственица. Предложила й да изкупи дела й от наследствен апартамент, за да й осигури средства за лечение. Весела не иска да й се довери, защото един път другата жена й казала, че ще я остави да живее в апартамента до края на живота й, но друг път я увещавала да отиде в хоспис. Условието да й осигури пари било Весела да се раздели със съпруга си, с което онкоболната жена категорично не е съгласна.

Сметката на Весела Георгиева Витанова е:

Банка ДСК-ЕАД-Варна

Име на клиент: Весела Георгиева Витанова

Основание: дарение за Весела

Валута: BGN

IBAN:  BG80STSA93000025761462

BIC: STSABGSF








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Избори в Турция
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: