Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Болни от рак на простатата и лекари се събират в първото училище за пациенти
Автор: Екип Varna24.bg 10:18 / 11.06.2015Коментари (0)717
©
Федерация "Български пациентски форум" започна училище за пациенти - специално насочено към мъжете.
"Моят баща е моят герой" е името на кампанията.
Срещата между пациенти с рак на простата и водещи специалисти е насрочена за днес от 16 до 18 в хотел "Aqua". Гост-лектори на форума ще бъдат доц. Иван Щерев - онколог и Гергана Иванова - клиничен психолог и психотерапевт в СБАЛОЗ "Марио Марков" .
Според статистиката през 2008 г. 94 000 европейските мъже са починали от простатата. До 40% от мъжете, които са лекувани в начален стадий или локализиран рак на простатата, са получили метастази. Общият разход за лечение на рак на простатата в 27-те страни от Европейския съюз през 2009 г. - струва 117.0 милиарда евро.

Проблемът е изключително сериозен, тъй като между 5-7% от мъжката част от населението страда от тези заболявания. Всеки които се интересува и е съпричастен с проблемите на пациентите може да присъства на форума.

Ракът на простатата е злокачествено заболяване, което се развива предимно у мъже над 50-годишна възраст. Симптоми в началото на развитието на заболяването почти няма. Поради тази причина от изключително значение за ранното му диагностициране са ежегодните профилактични прегледи при уролог за мъже над 50 години. Ранното откриване на заболяването значително подобрява прогнозата и преживяемостта на болните.

Как да се предпазим?

Трудно може да се говори за профилактика при туморните заболявания. Тук по-добре да се обърне внимание към стремежа за ранното откриване на туморното заболяване, което от своя страна значително подобрява прогнозата и дава реален шанс заболяването да бъде елиминирано изцяло. За целта от огромно значение е мъжете над 50-годишна възраст да посещават личния си уролог поне 1 път годишно за профилактичен преглед на простатата. Въпреки множеството кампании, които се провеждат в тази насока, хората трябва да знаят, че те самите носят най-голяма отговорност за здравето си.

Какви са препоръките, след поставяне на диагнозата?

При вече открит и лекуван тумор на простатата, от голямо значение е периодичното проследяване на пациентите. За целта може да се извършват проследяване на нивата на PSA, кисела фосфатаза, костна сцинтиграфия, биопсия и др. Този план на проследяване се изготвя от уролог и онколог, спрямо приложеното досега лечение и в зависимост от стадия, в който се намира туморът.

Тези теми са част от акцентите които ще бъдат поставени на срещата с пациенти и водещи специалисти в областта урологията и онкологията.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Детето на Явор Божанков простреля друго в крака
Интеграцията на Западните Балкани в ЕС
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: