Болни от рак на простатата и лекари се събират в първото училище за пациенти

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:18 / 11.06.2015
720
Федерация "Български пациентски форум" започна училище за пациенти - специално насочено към мъжете.
"Моят баща е моят герой" е името на кампанията.
Срещата между пациенти с рак на простата и водещи специалисти е насрочена за днес от 16 до 18 в хотел "Aqua". Гост-лектори на форума ще бъдат доц. Иван Щерев - онколог и Гергана Иванова - клиничен психолог и психотерапевт в СБАЛОЗ "Марио Марков" .
Според статистиката през 2008 г. 94 000 европейските мъже са починали от простатата. До 40% от мъжете, които са лекувани в начален стадий или локализиран рак на простатата, са получили метастази. Общият разход за лечение на рак на простатата в 27-те страни от Европейския съюз през 2009 г. - струва 117.0 милиарда евро.

Проблемът е изключително сериозен, тъй като между 5-7% от мъжката част от населението страда от тези заболявания. Всеки които се интересува и е съпричастен с проблемите на пациентите може да присъства на форума.

Ракът на простатата е злокачествено заболяване, което се развива предимно у мъже над 50-годишна възраст. Симптоми в началото на развитието на заболяването почти няма. Поради тази причина от изключително значение за ранното му диагностициране са ежегодните профилактични прегледи при уролог за мъже над 50 години. Ранното откриване на заболяването значително подобрява прогнозата и преживяемостта на болните.

Как да се предпазим?

Трудно може да се говори за профилактика при туморните заболявания. Тук по-добре да се обърне внимание към стремежа за ранното откриване на туморното заболяване, което от своя страна значително подобрява прогнозата и дава реален шанс заболяването да бъде елиминирано изцяло. За целта от огромно значение е мъжете над 50-годишна възраст да посещават личния си уролог поне 1 път годишно за профилактичен преглед на простатата. Въпреки множеството кампании, които се провеждат в тази насока, хората трябва да знаят, че те самите носят най-голяма отговорност за здравето си.

Какви са препоръките, след поставяне на диагнозата?

При вече открит и лекуван тумор на простатата, от голямо значение е периодичното проследяване на пациентите. За целта може да се извършват проследяване на нивата на PSA, кисела фосфатаза, костна сцинтиграфия, биопсия и др. Този план на проследяване се изготвя от уролог и онколог, спрямо приложеното досега лечение и в зависимост от стадия, в който се намира туморът.

Тези теми са част от акцентите които ще бъдат поставени на срещата с пациенти и водещи специалисти в областта урологията и онкологията.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Гражданин сравни градския транспорт в Пловдив и Варна
Вижте положението след големия пожар на бившата Циркова площадка ...
Голям пожар във Варна! 
Чужди медии хвалят родни курорти по морето: 600 до 700 евро за се...
Огромен комплекс край Варна е почти готов. Близо е до плажната ив...
Конференция във Варна засяга значими въпроси за развитието на биз...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).