Болният баща и непълнолетното дете не можаха да спасят Дончо от ареста, след убийството на пастира

Автор: Пламена Николова
Коментари (1)
08:44 / 20.05.2020
3500
Окръжен съд – Варна определи първоначална мярка за неотклонение "задържане под стража“ на 39-годишния Дончо Д., привлечен като обвиняем за убийство на пастир, като престъплението е извършено по особено мъчителен за жертвата начин и с особена жестокост, съобщиха от пресслужбата на съда.

Според обвинението, убийството е извършено на 17 май 2020 година в кошара близо до гората на село Горен чифлик. 47-годишният пастир Ахмед А. бил нает от Дончо да пасе стадото на баща му.

На 16 май вечерта заедно със свои приятели Дончо употребил алкохол и решил да преспи в постройката, направена от баща му до кошарата в гората на село Горен чифлик. Ахмед видял Дончо и му поискал цигари. Това ядосало пийналия мъж, който взел дъска и нанесъл серия удари по главата, тялото и крайниците на Ахмед, като му причинил множество кръвоизливи в тялото и крайниците. След побоя Дончо Д. се прибрал в постройката и легнал да спи. На сутринта извикал спешна помощ, като лекарите само констатирали смъртта на 47-годишиния пастир.

Пред съда защитата на Дончо Д. представи доказателства, че 39-годишният мъж работи на трудов договор, грижи се за болния си баща, непълнолетното си дете и е с чисто съдебно минало. Адвокатът на 39-годишния мъж изтъкна, процесуалното поведение на обвиняемият – той е извикал спешна помощ, направил е частични самопризнания и не е избягал от местопрестъплението. Защита обясни, че преди извършване на престъплението, между пийналия Дончо и Ахмед е имало словесна конфронтация. 

От държавното обвинение коментираха, че доказателства за трудовата ангажираност на Дончо във Варна само показват, че болният му баща може сам да се грижи за себе си и за наброяващо над 100 овце стадо, след като синът му ходи на работа в града.  

Варненският окръжен съд, като разгледа събраните до момента материали от досъдебното производство прецени, че са налични достатъчно доказателства да се направи обосновано подозрение, че Дончо Д. е съпричастен към деянието, в което е обвинен. Предвид тежестта на престъплението и предвиденото наказание - "лишаване от свобода“ за не по-малко от 15 години, съдебният състав счете за реална опасността лицето да се укрие и да извърши престъпление. Съдебният състав посочи, че предвид съдебната практика на Върховния касационен съд употребата на алкохол е несъвместима с възможността престъплението да е извършено в състояние на физиологичен афект. Предвид всичко изложено, Варненският окръжен съд определи на Дончо Д. най-тежката мярка за процесуална принуда "задържане под стража“.

Определението на Окръжен съд – Варна подлежи на обжалване пред Варненския апелативен съд, като в този случай делото ще се разглежда на 26.05.2020 г.


Виж коментарите (1)

Още по темата (6):
05.10.2021 Прокуратурата иска доживотен затвор за Данчо, пребил до смърт пастир във варненско село
27.10.2020 Апелативният съд във Варна потвърди ареста на убиеца на пастира Ахмед
26.05.2020 Апелативният съд не пожали Дончо, погубил овчаря Ахмед във варненско село
19.05.2020 Пастирът Ахмед бил пребит до смърт, защото напсувал Дончо, като не получил цигари
18.05.2020 От прокуратурата с подробности за зверското убийство на пастир край
Варна
18.05.2020 Пребиха до смърт пастир край Варна след скандал за цигари
Още новини от Новини от Варна:
Внимание! Голям клон падна и затвори важен булевард във Варна
Ето кога пускат фонтаните във Варна
Кметът на Варна кани партии и коалиции. Вижте защо
Зам.-кмет на Варна разреши затлачен от години казус
Няма да повярвате какво открадна жена от Варненско
Великденско яйце радва варненци в Морската градина


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).