Бомбата "ПУП Чайка" избухна с нова сила

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (3)
14:07 / 24.06.2015
3130
Групата на реститутите на имоти в "Чайка", групата на протестиращите срещу застрояването в квартала и представители на местната власт сблъскаха "челно" интересите си днес на среща в зала "Варна" на общината, предаде репортер на Varna24.bg. 

Всяка от страните бе поканена, за да изложи аргументите си, но вместо това типично по български се разрази грандиозен скандал. Бурни овации, дюдюкания и ругатни се носеха в залата. 

Главният архитект на общината Виктор Бузев обясни, че разработката, почната през 2005 г., е била многократно стопинара, преработвана и на финала е гласувана от Общинския съвет през март 2015 г. 

От тогава са били организирани и поредица от публични обсъждания.
Във времето са били реституирани общо 18 имота, от които 16 са възстановени на собствениците, а останалите два са приватизирани. 

В предвиденият ПУП на "Чайка" частните имоти са били групирани, а местонахождението им заменено с ново, така че да се освободи място за парк. 

В законният срок на обжалване на планът не е било искано насрочване на ново заседание на общинския съвет, който да отмени своето решение и на практика жалбите са били адресирани към съда, а не към местният орган на самоуправление.

От общо 108 възражения, само 15 касаят конкретни обекти. По-голямата част от останалите са с идентично съдържание и обжалват като цяло разработката, с което на практика тя се спира до произнасянето на съда. 

"Общината ще плати ли съдебните разноски на хората, които нямат средства. Дори 15 лева са проблем за някой, който вместо да ги даде за детето си е принуден да оспорва глупостта на общинските съветници. Общинският съвет да отпусне помощ за обжалването", провикна се жена в едната част на залата. 

По този повод кметът Иван Портних се намеси, че страната, която ще загуби спора ще поеме и съдебните разноски.

Градоначалникът многократно приканва гостите да спазват добрият тон и да се изслушват. 

Имаме информация, че общински съветници са били купени при гласуването, коментира един от протестиращите.

"Ако имате такива сигнали обърнете се към прокуратурата или ми ги дайте, за да я сезирам аз", коментира председателят на общинския съвет Иван Луков.

"С този план ще се прикрие престъпление и кражба от страна на държавата. Сумата, която е заплатена за отчуждаването на имотите преди години е калкулирана в цената на нашите жилища. Кварталът е един от първите комплекси от затворен тип, а в затворен комплекс не се допуска ново строителство. Ако ви предоставим данни за извършени нарушения от висши служители ще сезирате ли ДАНС, г-н Кмете, защото има парцели, които не са били възстановени, държавата ги актува, областния управител ги заменя и така добиват нови собственици ", каза Кръстьо Кръстев от групата на протестиращите. 

"В Конституцията на страната пише, че правото на собственост е неприкосновено. Кой ще заплати тези пропуснати ползи във времето на собствениците. Има Общ устройствен план, в който е предвидено застрояване, как е възможно някой да го отменя, Чайка не е голо поле в момента да му се прави план", атакуваха реститутите. 

Възрастен човек обясняваше, че най-големият късмет в живота му е връщането на наследен имот.
"Бях на 50, станах почти на 70 години, докато чакам нещо да се промени. Сега искам да строя в собствения си имот и пак не мога", викаше високо човека в залата. 

"Всеки има право на мнение и на позиция. Затова и законът дава правото да бъде обжалвано всяко едно решение по съдебен ред. Аз съм последният човек, който би защитавал този ПУП. Съдът обаче има последната дума", заяви кметът Иван Портних

В залата се чуха предложения да бъде излъчена експертна група на всяка от страните, която в по-спокойни условия да седне и да умува как да се процедира от тук нататък, така че да бъдат защитени както частните, така и обществените интереси. 

На практика до произнасянето на съда планът на "Чайка" не може да влезе в сила, с което и споровете по него се оказват напълно безсмислени.

 


Виж коментарите (3)

Още по темата (37):
30.05.2022 Протестиращите от "Чайка" намериха общ език с кмета, пренасочват гнева
си
29.05.2022 Кметът обясни на протестиращите от "Чайка" откъде идва проблемът с лошата инфраструктура
27.05.2022 Протестиращите от "Чайка" затварят отново пътя за "Златни пясъци" в неделя
10.04.2022 Десетки жители на кк "Чайка" протестираха срещу безобразното състояние на инфраструктурата в района
10.04.2022 Живеещите в "Чайка" отново протестират днес! Готвят се да затворят пътя за Златни пясъци
18.03.2022 В "Чайка" пак на протест: Уморихме се да оцеляваме в лунен пейзаж! Затваряме пътя за Златни пясъци!
Още новини от Новини от Варна:
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид
Варненци остават на тъмно, вижте кога
Мръсните води от автомивка във Варна се отичат в морето?
Този кораб във Варна е записан със златни букви в българската ист...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).