Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Борбата с COVID-19 във Варна и областта продължава с нови разпоредби
Автор: Пламена Николова 15:26 / 16.03.2020Коментари (2)7689
© Varna24.bg
Нови, допълнителни мерки за ограничаване на вируса СOVID-19 на територията на Варна и областта бяха набелязани по време на заседанието на кризисният щаб в Областна администрация вчера, научи Varna24.bg.

След предоставена информация от РЗИ, УБАЛ "Св.Марина", ОДБХ и от всички присъстващи членове на щаба относно обстановката в града и от направените предложения са взети единодушно следните решения:

За предприемане на противоепидемични мерки и прилагане на строг дезинфекционен режим в обектите за производство и търговия с храни на територията на област Варна както следва:

В обекти, които произвеждат и предлагат на място, храни ( фурни, сладкарски изделия);

В обекти, в които извършват търговия с храни ( супермаркети, малки магазини за хранителни стоки, складове за търговия):

- да се извършва често проветряване на обектите - най-малко през 30 минути ;

- дръжките на врати, фризери, хладилни витрини, кошници и колички за продукти, лентите на ескалатори, парапети, бутони и врати на асансьори, ключове за осветление, механизми дистанционно управление на врати и всички останали повърхности, които влизат в пряк контакт с ръцете на гражданите и служителите да бъдат периодично дезинфекцирани с вирусоциидно действие на препарати през интервал от 20 минути;

- да се създаде организация от собствениците на посочените обекти за недопускане струпването на хора, като се определи лице / лицата, които да въвеждат ред;

- да се следи да има отстояние между отделните граждани пред гишета, витрини, каси и други , най-малко 1,5 метра;

- да се следи здравословното състояние на персоналът, работещ в посочените обекти и да се предприемат своевременни мерки при установяване на симптоми на заболяване.

Категорично се забранява струпването на опашки на граждани в обектите за търговия с храни!

Категорично се забранява задържане на хора и консумация на храни, пред или в супермаркети, магазини, фурни, баничарници и др.

Масите и столовете в посочените обекти следва да бъдат събрани и да се ограничи достъпа до тях .

В хотелите, в които има заведения за хранене и /или питейни заведения:

- да не се предлагат храни на блок маса

- да се използват съдове за еднократна употреба;

- да предлагат хранене (закуска, обяд или вечеря) по предварително избрано меню, като порционът да бъде опакован в съдове за еднократна употреба и клиентът да го консумира самостоятелно.

Наемателите на магазини и маси на общинските пазари да не допускат струпването на опашки на граждани и да въвеждат ред за спазване на отстояние най-малко 1,5 метра на човек от човек. Фермерските пазари преустановяват работа.

Собствениците на венлинг автомати за кафе и пакетирани храни, да предприемат съответните действия по дезинфекция на бутоните, отделенията за монети и всички други повърхности, които са в контакт с ръцете на потребителите

Да се използват препарати за дезинфекция на повърхности и ръцете на персонала само с вирусоцидно действие.

Регистър на разрешените биоцили с вирусоцидно действие е публикуван на електронната страница на Министерство на здравеопазването;

Магазини за промишлени стоки и ателиета за услуги на граждани (златарски, ключарски и др.) работят като извършват поне 3-кратна дезинфекция на търговските площи - тезгяхи и подове, дръжки, врати, ключове за осветление. Посещението в такива обекти, трябва да е съобразено с площта на обекта с осигурено отстояние на клиентите от 1,5 метра.;

Всички останали обекти на пазарите, които предлагат нехранителни стоки да не извършват дейност.

Всеки, който не спазва дадените указания ше бъде санкциониран.

Всички по-горе изброени противоепидемични мерки и прилагане на строг дезинфекционен режим в обектите за производство и търговия с храни на територията на област Варна да бъдат сведени до знанието на кметовете на общини на територията на област Варна.

Възлага се също така на директора на РЗИ-Варна да издаде заповед по отношение ангажимента личните лекари да извършват прегледи на пациенти с наложена карантина при необходимост.

Кметовете на общини съвместно със структурите на МВР трябва да организират контрола върху пропускателния режим на автогари и жп гари, да се извършва мерене на температура, да се да указва съдействие при установена нужда.

РЗИ да организира поставянето на обозначителен знак за карантина върху входната врата на жилището.



Още по темата: общо новини по темата: 14896
29.03.2024 »
28.03.2024 »
28.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
предишна страница [ 1/2483 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 16.03.2020 г.
0
 
 
категоричното забраняване на струпване на хора пред заведения за търговия с храни ,дава ли ми право да работя в моята джобарница/бърза закуска/само с един надпис /Моля влизайте по един . Благодаря за разбирането./
0
 
 
От така написаната заповед не става ясно кои са всички останали обекти на пазарите, които не продават хранителни стоки и трябва да не извършват дейност. Като по-горе сте писали, че магазините за промишлени стоки и щандовете и магазините по пазарите трябва да се дезинфекцират и да осигурят дистанция между клиентите от 1.5 м. Как така магазините за нехранителни стоки няма да извършват дейност, а магазините за промишлени стоки ще работят???Това не касае ли едни и същи обекти? И смятате ли, че има разлика между магазин за промишлени стоки на пазара и на обикновена улица. В моловете затвориха магазините за промишлени стоки, по пазарите ги затварят, а по улиците ги смятат за безопасни. Нима работещите в тях и другите клиенти трябва да се излагат на риск. Как ги преценявате тези неща, господа управляващи?
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2020 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
49-ото Народно събрание
Парламентарни избори 2024
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
Лято 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: