Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Борислав Гуцанов: Страната ни след тези избори няма да бъде същата
Автор: Екип Varna24.bg 14:42 / 10.07.2015Коментари (1)1182
© БГНЕС
Борислав Гуцанов
Председател на Градската организация на БСП във Варна. Роден на 17 юни 1967 г. Завършва Математическата гимназия "Д-р Петър Берон" със специалност "Физика". Висшето си образование завършва във ВВМУ "Н. Й. Вапцаров" със специалност "Корабоводене за гражданския флот". Дълги години работи в корабния, транспортния и логистичен бизнес.
Народен представител и председател на комисията по регионална политика в 42-то Народно събрание. Председател на Общински съвет-Варна от 2005-2010 г., председател на Националната асоциация на председателите на общински съвети в Република България през 2007 г. Той се съгласи да даде интервю специално за читателите на Varna24.bg.

-Г-н Гуцанов, как изглежда Варна през Вашите очи към момента?

-За жалост Варна отдавна не е този град, който аз познавам от моето детство и който помня от преди 6-7 години. Много захабена изглежда Варна, като град, който няма перспектива пред себе си. И то не защото няма такава, а защото управляващите доведоха града до това състояние. Няма го чувството за жив град, усещането, че това е град, който е водещ не само в България и който определя духа и ритъма на живот на цял регион, за да се сравнява с големи средиземноморски градове . Варна загуби блясъка си през последните години. Не мога да не призная и да не отчета, че през последните няколко месеца има едно съживяване в инфраструктурата на града, нещо което се състои в реализиране на отдавна започнати проекти, на които сега им дойде времето. Това на лустрото на града се отразява добре. Но когато се навлезе в дълбочина се виждат още по-сериозни проблеми. Примерно - ремонт, преасфалтиране на пътя Варна-Златни пясъци от Икономическия университет до кръговото движение на Почивка - 3,2 км. за 8 млн.лв. ? Аз бих попитал златна нишка ли има в този асфалт? Прави се ремонт на ДКС , за който аз съм лобирал изключително много като председател на регионалната комисия в Народното събрание. Ремонтът трябваше да струва 5 млн.лв. , без да сме предвидили в него климатизацията и вентилацията, които са изключително важни за залата. Те трябваше да струват още 1,6-1,8 млн.лв. Общо сумарно ремонтът не трябваше да надхвърли 7 млн.лв. Към момента по данните, с които аз разполагам, този ремонт наближава 18 млн.лв. Това са огромни разлики в сумите. Колко пъти попитах кмета на града г-н Портних защо никой не дава отговор кое наложи това оскъпяване в пъти? Централната част на града-един проект, който започна още при предходния кмет г-н Йорданов. Колко пъти се сменяха плочките? Кой плаща това ? Колко загубиха варненци от това, че туризмът намаля покрай всичко, което се случва? Хората, които работят в малките магазинчета претърпяха сериозни загуби. Може ли да се откриват артефакти с такава изключително голяма историческа стойност и да не се направи музей на открито? В София беше направен такъв музей в близост до паметника на Иван Вазов, тук защо се бързаше? Защо трябваше всичко да заровят , може ли такова безобразие? Това са престъпления към Варна, които имат огромен отзвук в бъдещето и във времето. Защото не може да се мисли само в избори и да се мисли, за това, как на изборите на 25 октомври отново да бъде преизбран кметът на ГЕРБ и затова да направим сега едно лустро. Говорим за една Варна, която съществува от хиляди години и ще съществува още много. Разбирам, че тези хора не са от Варна, и кметът и цялото ръководство на града, тук таме да се срещне някой варненец между тях, но като управляват Варна ще мислят за града, не за личния си имидж и пост. Разбирам, че този град не е в сърцето и душата им, но поне да погледнат какво се прави в другите български градове. Тук лъскат центъра на града, но какво правят за икономиката на града? Нищо, абсолютно нищо.

Да, част от това, което може да се направи, не зависи само от местната власт. Аз съжалявам, че нашето управление падна, ние имахме съвсем други виждания за възраждане и развитие на икономиката, но не ни стигна времето. Конкретно за Варна. Може ли един проект за пристанище Варна да бъде спиран толкова пъти? Добре, че министърът на транспорта сега, разреши да се направи проектирането му и се радвам, че най-накрая има някаква приемственост, независимо че се забавиха много процесите. Сега вече щеше да се строи новият интермодален терминал. Предходната министърка Ангелкова от служебното правителство обаче го спря тотално. Предходният кабинет на ГЕРБ пък върна парите на японското правителство, 160 млн.евро. Е, как да се развива този град? Какво прави кметът? Какво прави политическата партия, която управлява вече пета година Варна? Да минем към общинската икономика...В момента отново е обявен конкурс за почистването на града за сума от 80 млн.лв. Всички са наясно, че нито градът е чист, нито парите, необходими за почистването са толкова много. Ясно е, че голяма част от тези средства не отиват по предназначение. Защо не се направят общински фирми, така както беше до 1989 г.? Оправдават се с тезата, че общината и държавата са лоши стопани. Как ще са лоши стопани? Нека да видят как се прави в Лондон, в Париж и другите големи градове. Да не би там общините да нямат собствени стопанства и фирми? Ето една възможност, която чука на вратата, но никой няма намерение да реши проблема по този начин. Върви се по стария път. Трябва да се промени философията на управлението в града ни. Трябва да се промени философията на управлението и на държавата. Не може с това, че си направил два булеварда да смяташ, че си свършил нещо. Това не е повод за шампанско. Когато Варна се управляваше от левицата беше най-предпочитано място за живеене и другите се сравняваха с нас, а не ние с тях. Ние, варненци трябва да върнем града си в тази орбита и това зависи от начина, по който гласуваме и по който не се примиряваме с това, което се случва. Ние показахме, че имаме изключителна гражданска позиция преди две-три години, когато застанахме срещу енергото и срещу управлението на Кирил Йорданов. Над 50 000 души излязоха, за да променят това управление. За съжаление отново ние след това избрахме същото управление, същото статукво с втори кмет на ГЕРБ. Въпросът обаче не е да се сменят играчите, въпросът е да сменим философията. Надявам се през октомври, ние, варненци, да покажем, че сме втория по големина град, но не и втори по значение.

- Какво се случва в левицата предвид предстоящите избори, имате ли вече единна кандидатура за кмет на града?

- Смятам, че трябва да намерим тази кандидатура, която да бъде обединяващата за Варна. Варна все още не е преболедувала това, което се случи преди три години и все още не е намерила своя път, така както беше преди 7 години. Затова мисля, че не е добре за града към момента да има ярки политически фигури. Да, ще дойде и това време. Сега трябва да има успокояване и обединяване около кандидатура, която е готова на много компромиси с всеки един варненец, с всяка партия или НПО. За мен в момента ключовата дума е "диалог". Точно диалогичен човек трябва да застане начело на града. И трябва да се работи за развитие на общинската икономика, за възраждане на националната икономика. Смятам, че левицата ще успее да излъчи такъв кандидат, който да може да бъде обединител не само на лявото пространство, но и обединител на Варна. Моментът определя лидера на града. След десет години ще има нужда от нещо друго.

-И все пак конкретно име, конкретна личност има ли вече?

- В края на юли ще излезем с общо виждане за това кой трябва да бъде начело на Варна и се надявам варненци, да не търсят месията или да не гледат само на повърхността, а да видим малко по-далече и зад баира какво трябва да се случи, за да може да върнем славата на Варна.

-Очакват ли се нови лица в общинската листа?

- Ще направя всичко възможно, което зависи от мен като лидер на БСП и смятам, че ще успея да убедя конференцията, че трябват нови и млади лица. Не казвам, че не трябва да има от опитното поколение, в никакъв случай. Смятам обаче, че ние трябва да дадем един ясен знак с друго поколение и със силно присъствие на коалиционни партньори и гражданска квота. За да покажем отваряне на БСП във всяко едно направление. Това е за мен модерното ляво, към което трябва да се стремим. Отнесохме не малко удари под кръста през последните години именно от самата левица. Ако наши колеги не се бяха откъснали от БСП, за да помогнат на дясното пространство, и по-конкретно на ГЕРБ, то БСП още щяха да са в управлението и обстановката в държавата щеше да е коренно различна., защото имахме съвсем друго виждане за бъдещето на България. Но явно други интереси, далеч надхвърлящи интересите на Варна, на БСП и на държавата, се намесиха и успяха да направят това, на което сме свидетели в момента.

- Каква е нагласата ви за изборите, подготвени ли сте за изненади и какви?

- Готови сме. Смятам, че страната ни след тези избори няма да бъде същата и ще има доста промени. Смятам, че сме на прага на друго време, което ще последва в края на тази година. Не може да се развива държавата по този път. Затова ние в БСП се готвим за това време. Времето, което настане след тези избори. То ще е историческо за развитието на България. Други са хоризонтите, които ще се отворят. Вижте какво стана в Украйна преди броени месеци, какво стана преди дни в Гърция? Сигурен, че ще има такава лява вълна и в Испания. Европа не може да остане същата. И една малка България, която сега е слаба икономически, ще отвори нова врата след тези избори. Това е големият шанс за левицата, да използва тази ситуация, която ще има след октомври. И левицата трябва да е готова затова, ако искаме да имаме бъдеще и перспектива, а не да бъдем подритвани в ъгъла от другите държави.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 11.07.2015 г.
0
 
 
В кой град живее и за кой град говори господинът?
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
Изграждане на Национална детска болница в София
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: