Борисов: "Хемус" е скъпа магистрала и затова няма желаещи да я строят

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
15:35 / 21.09.2009
4196
На въпрос на БТА защо автомагистрала "Хемус" е все на опашката на приоритетите на правителствата, министър-председателят Бойко Борисов отговори, че това е много скъпа магистрала и затова няма желаещи да я строят. Два са вариантите за нейното завършване, според Бойко Борисов. Единият е отсечките Русе - Търново - София да се вкарат в един проект и да се предложи на концесиониране. Този, по думите му, е единственият вариант, заради дефицита в държавата. А от Търново до Шумен, постепенно, по километър, по два, по три на година, ще строи държавата.

Борисов връчи на началника на противопожарната служба в Каварна Стефан Лефтеров ключовете на нов противопожарен автомобил, оборудван със съвременна аварийно-спасителна техника.

"Обикновено при пожари водата е основният проблем, тук има такъв източник и специално за тази пожарна искам да знаете, че е пригодена да работи с морска вода", отбеляза премиерът.

Според него в различни региони в момента правителството раздава шест нови пожарни, чакат се други 40 противопожарни автомобила.

Бойко Борисов посочи, че на първо място като задача пред системата на противопожарните служби стои превъоръжаването й със съвременна техника. Лошото е, че по време на криза има по-малко пари за това. Мисля, че като се спрат крановете на кражбите и се провеждат открити конкурси, каквито се правят и в момента, парите ще се усвоят, добави министър-председателят.

По думите му това са 165 милиона евро по Шенген, които могат да се използват за аварийни ситуации, наводнения, пожари. С тези пари спокойно може да се подготвят по-добри условия за работа на огнеборците.

Противопожарния автомобил поиска за Районното управление "Пожарна безопасност и спасяване" в Каварна от Бойко Борисов кметът на общината Цонко Цонев по време на посещението на премиера в Камен бряг след земетресението на 5 август.

Аз съм много доволен, желанието ни беше изпълнено, другите работи в общината са наш ангажимент и ще ги изпълняваме със собствени сили, каза Цонко Цонев и добави, че е напълно удовлетворен.

По този повод премиерът отбеляза, че кметът на Каварна "с изключителната си скромност" е отказал от правителството 65 хил. лева за земетресението, но е поискал пожарна за 500 хил. лева. Но така или иначе е много важно да знаеш кога и къде да си поискаш. Аз му благодаря на кмета, че се грижи за града и нещата мисля, че са наред.


Виж коментарите (1)

Още по темата (254):
30.03.2024 България чакаше тази новина за АМ "Хемус"
17.02.2024 Министър Цеков: По "Хемус" ще бъде подновено строителството до Плевен
23.01.2024 Рестартират строителството на "Хемус" през тази година
02.12.2023 Важно: Ограничават движението по АМ "Хемус" в посока Варна!
24.11.2023 Шишков: "Хемус" като магистрала е в парламентарния фризер
24.11.2023 Кметът Коцев: Магистрала "Хемус" е ключова за Варна, очакваме проектът да се ускори
Още новини от Новини от Варна:
Съдия Славов пред варненски ученици: Образованието дава допълните...
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).