Боян Белокапов пренася света на "Дисни" на сцената на ВСУ "Черноризец Храбър"

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
10:10 / 28.04.2021
2259
Бивши и настоящи студенти от
ВСУ "Черноризец Храбър":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
В навечерието на Деня на танца – 29 април, от ВСУ представиха Боян Белокапов – танцов артист в "Дисниленд“ и алумни студент на специалност "Хореография" на Варненски свободен университет "Черноризец Храбър“. Ето какво съобщават от пресцентърана висшето училище:

Боян измина своето пътешествие от университетската репетиционна зала до световната сцена на компанията "Дисни“ в Париж. От осем години той е танцьор и актьор в едни от най-известните музикални продукции, сред които "Замръзналото кралство 2“ и "Mickey and the Magician“ – шоуто което спечели наградата за най-добра световна театрална продукция в тематичен парк.

"Едно от основните неща, които научих в университета е как да облека идеите и въображението си в думи. Разбрах как работи машината на сцената, как се създава цялостния продукт "танцов спектакъл“ - артистите, музикалното произведение, сценографията, озвучаването, осветлението“, споделя Боян. "Във ВСУ "Черноризец Храбър“ ни преподаваха едни от най-големите имена в българския фолклор, музика и танцово изкуство. Благодарение на преподавателския екип се изградихме като артисти – не само като танцьори, но и като сценографи, хореографи и режисьори, като учители и психолози“, разказва той.

В 30-годишната история на Варненски свободен университет "Черноризец Храбър“, най-пъстрата, най-креативната и най-динамичната специалност - "Хореография“, присъства повече от 25 години. Тя е създадена от именития български хореограф проф. Петър Ангелов. Професионализмът в неговата работа и творческата му харизма, привлече в преподавателския екип на специалността творчески личности в областта на танца и музиката, като проф. Петър Луканов, доц. Петър Григоров, академик Николай Кауфман, доц. Йорданка Неделчева, проф. Пенчо Стоянов, Вячислав Кириллов и др. Качествата на всеки един от тях предизвиква вниманието на младите хора с изявен талант към танца от цялата страна. Постепенно през годините хореографската школа на проф. Ангелов натрупа и своите творчески дивиденти в младия преподавателски състав от редиците на възпитанците на специалност "Хореография“ – доц. д-р Мария Кърджиева и доц. д-р Ивайло Иванов. 

Днес в специалност "Хореография“ студентите се обучават в два бакалавърски профила: "Български народни танци“ и "Съвременен танцов театър“. Голяма част от възпитаниците на университета продължават и в магистърските програми – "Хореографска режисура и артмениджмънт“ и "Сценични изкуства, мениджмънт и продуцентство“. А най-добрите танцьори ежегодно попълват редиците на Академичния танцов театър на Варненския свободен университет“ – формация – носител на множество награди и отличия, прославила висшето училище у нас и по света като пазител на традициите.

През годините, специалността са завършили над 400 бакалаври и магистри, като над 70 % от тях са реализирани като преподаватели в средното образование, ръководители на танцови школи и ансамбли и професионални изпълнители. Сред тях са ръководителите на едни от най-популярните школи в страната.




Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Внимание! Голям клон падна и затвори важен булевард във Варна
Ето кога пускат фонтаните във Варна
Кметът на Варна кани партии и коалиции. Вижте защо
Зам.-кмет на Варна разреши затлачен от години казус
Няма да повярвате какво открадна жена от Варненско
Великденско яйце радва варненци в Морската градина


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).