Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Боян Белокапов пренася света на "Дисни" на сцената на ВСУ "Черноризец Храбър"
Автор: Пламена Николова 10:10 / 28.04.2021Коментари (0)2261
©
Бивши и настоящи студенти от
ВСУ "Черноризец Храбър":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
В навечерието на Деня на танца – 29 април, от ВСУ представиха Боян Белокапов – танцов артист в "Дисниленд“ и алумни студент на специалност "Хореография" на Варненски свободен университет "Черноризец Храбър“. Ето какво съобщават от пресцентърана висшето училище:

Боян измина своето пътешествие от университетската репетиционна зала до световната сцена на компанията "Дисни“ в Париж. От осем години той е танцьор и актьор в едни от най-известните музикални продукции, сред които "Замръзналото кралство 2“ и "Mickey and the Magician“ – шоуто което спечели наградата за най-добра световна театрална продукция в тематичен парк.

"Едно от основните неща, които научих в университета е как да облека идеите и въображението си в думи. Разбрах как работи машината на сцената, как се създава цялостния продукт "танцов спектакъл“ - артистите, музикалното произведение, сценографията, озвучаването, осветлението“, споделя Боян. "Във ВСУ "Черноризец Храбър“ ни преподаваха едни от най-големите имена в българския фолклор, музика и танцово изкуство. Благодарение на преподавателския екип се изградихме като артисти – не само като танцьори, но и като сценографи, хореографи и режисьори, като учители и психолози“, разказва той.

В 30-годишната история на Варненски свободен университет "Черноризец Храбър“, най-пъстрата, най-креативната и най-динамичната специалност - "Хореография“, присъства повече от 25 години. Тя е създадена от именития български хореограф проф. Петър Ангелов. Професионализмът в неговата работа и творческата му харизма, привлече в преподавателския екип на специалността творчески личности в областта на танца и музиката, като проф. Петър Луканов, доц. Петър Григоров, академик Николай Кауфман, доц. Йорданка Неделчева, проф. Пенчо Стоянов, Вячислав Кириллов и др. Качествата на всеки един от тях предизвиква вниманието на младите хора с изявен талант към танца от цялата страна. Постепенно през годините хореографската школа на проф. Ангелов натрупа и своите творчески дивиденти в младия преподавателски състав от редиците на възпитанците на специалност "Хореография“ – доц. д-р Мария Кърджиева и доц. д-р Ивайло Иванов. 

Днес в специалност "Хореография“ студентите се обучават в два бакалавърски профила: "Български народни танци“ и "Съвременен танцов театър“. Голяма част от възпитаниците на университета продължават и в магистърските програми – "Хореографска режисура и артмениджмънт“ и "Сценични изкуства, мениджмънт и продуцентство“. А най-добрите танцьори ежегодно попълват редиците на Академичния танцов театър на Варненския свободен университет“ – формация – носител на множество награди и отличия, прославила висшето училище у нас и по света като пазител на традициите.

През годините, специалността са завършили над 400 бакалаври и магистри, като над 70 % от тях са реализирани като преподаватели в средното образование, ръководители на танцови школи и ансамбли и професионални изпълнители. Сред тях са ръководителите на едни от най-популярните школи в страната.











Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
Природни стихии
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: