Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Бозов: Следващият кмет трябва да бъде отдаден на града, да не се щади
Автор: Екип Varna24.bg 11:48 / 07.05.2013Коментари (2)2757
© Bulfoto
Доскорошният временен кмет на Варна доц. Христо Бозов, който беше сменен от арх. Димитър Николов на сесия на Общинския съвет преди седмица, ще обяви съвсем скоро дали ще се кандидатира за градоначалник на предстоящите избори в края на юни. Това съобщи самият той във варненския ефир на Дарик. Доц. Бозов все още не е решил дали да обжалва отстраняването си от местния парламент. Според юристи то е незаконно, тъй като изборът на временно изпълняващ длъжността кмет е до полагане на клетва от новоизбрания градоначалник, а друга хипотеза в закона няма.

"В началото нямах намерение да се кандидатирам за кмет, но с дейността си явно съм предизвикал някои хора и мога да кажа, че се гордея с това. В този период много неща се случиха, градът е преобразен, удовлетворени са част от исканията на хората, има прозрачност в управлението. Всичко това разбута статуквото", коментира доцентът.

Той разкри, че постигнатото, при това само за месец управление, му дава сили да продължи да работи в същата посока и ако хората го подкрепят, би се кандидатирал на кметските избори.

Доц. Бозов не отрече възможността да бъде подкрепен от някоя партия, но подчерта, че би се явил на вота само като независим кандидат. Той беше категоричен, че не приема подкрепата на Веселин Данов, който от трибуната на Общинския съвет обяви, че би го издигнал за кандидат от името на част от протестиращите.

"Аз не го познавам, такава подкрепа може да си остане само за лична консумация", заяви Бозов и обясни, че би приел да бъде издигнат от уважавани хора в града, част от които биха могли да бъдат и протестиращите, с които той е намерил общ език.

Според бившия вече кмет отстраняването му се дължи на опитите да се срине статуквото в администрацията, срещу което той е започнал да се бори.

"Някои хора се уплашиха от това, че в дейността си като изпълняващ длъжността направих много неща, свързани с хората. Те видяха личност, която контактува с тях и не ламти за високи почести. Видяха човек, който провежда нов стил на ръководене. Много е възможно да съм предизвикал страх у конкурентите за изборите. Няколко общински съветници, които управляват на практика Общинския съвет, видяха, че е застрашено статуквото и затова са взели решение за моята оставка", коментира Бозов.

Според бившия вече кмет зад рокадата стоят хората, които са начело на отделните групи в местния парламент, някои от които са кандидати за народни представители.

"Имаше индикации, че се готви моята смяна. Аз имах съмнения, но по-скоро очаквах това да стане след изборите. Изненадан съм, че стана две седмици преди изборите.
Нямаше логика да се свика сесия две седмици преди изборите. Това беше един сигнал, че нещо предстои. Дори имаше опасност от разпалване на политически страсти, добре че не се стигна до това."

Доц. Бозов отново потвърди, че върху него е оказван кадрови натиск, на който обаче той не поддал.

"Натискът беше по-скоро кадрови, свързан с промените в инфраструктурата. Аз смятах, че тротоарите в града трябва да се ремонтират, те не го приемаха. Отделно обявихме намерение да се ремонтират 4-5 ключови обекта - арката на Морската градина, ул. "Брегалница", Пантеона, което се свърза с политически мотиви. Не мога да кажа защо някой не би искал тези неща да се направят", каза още Бозов.

В момента доц. Бозов не е в отпуск, тъй като е решил да довърши започната работа по реализирането на важни за града проекти. Още тези дни обаче Бозов ще излезе в отпуск и е твърде вероятно почивката му да продължи до частичните местни избори, на които е възможно да бъде един от кандидатите.

По отношение на исканата оставка на единствения зам.-кмет Богдан Караденчев той коментира, че това е негово лично решение, но "нищо не пречи на новия кмет Димитър Николов да го уволни", тъй като законът го позволява дори без предизвестие. Подалата оставка Калинка Попстефанова е взела решение да се оттегли от поста си веднага след напускането на кметския стол от Бозов. Според доцента е имало непочтеност в начина, по който са се искали оставки на заместниците му, без той да е уведомен предварително.

Бозов беше категоричен, че не би искал да бъде заместник на настоящия градоначалник и ще излезе в отпуск веднага след като довърши започнатата работа.

"Следващият кмет трябва да бъде отдаден на града, да е всеотдаен, да не се щади", каза Христо Бозов.

Той вече е започнал процедура за продажба на търг на кметския "Мерцедес", тъй като е на мнение, че автомобилът е един от символите на кметско поведение, с което институцията трябва да се раздели.

"Редно е градоначалникът да ходи при хората, да премине към европейски стил на поведение, а администрацията да бъде отворена и прозрачна", категоричен е най-кратко управлявалият варненски кмет.




Още по темата: общо новини по темата: 263
30.09.2013 »
20.09.2013 »
31.07.2013 »
31.07.2013 »
30.07.2013 »
29.07.2013 »
предишна страница [ 1/44 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на div_selqnin
премахни филтъра

0
 
 
ееееей ама как лъжеш и мажеш, баце... не е истина...
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Евроизбори 2024
Бум на коклюш в България
Специализирани полицейски операции в страната
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: