Братоубиецът Георги поиска да го пуснат, за да се грижи за болната си баба

Автор: Пламена Николова
Коментари (1)
11:39 / 20.01.2017
4384
42-годишният Герги Георгиев Василев, който уби зверски с тояга родния си брат в провадийското село Житница на 17 януари, поиска днес съдът да го пусне у дома, за да се грижи за 80-годишната си баба, предаде репоретр на Varna24.bg

Искането на безработният Георги изложи неговият служебен защитник Станчо Станев, а по-късно и самият подсъдим потвърди с едно изречение молбата си. 

Съдията обаче се произнесе, че е налице тежко криминално престъпление и предстои да бъдат изслушани още свидетели по делото, на които подсъдимият може да повлияе, ако бъде пуснат под домашен арест. Затова на Георги бе наложена най-тежката мярка "Задържане под стража". 

В съдебната зала стана ясно, че Георги, който живеел в Провадия заедно с 80-годишната си баба, се е промъкнал тайно до къщата на брат си Даниел във фаталната нощ, за да краде дърва. След това си тръгнал пеш към Провадия по жп линията, като по пътя изхвърлил кървавите дрехи на Даниел. На следващата сутрин се върнал и се обадил на кметския наместник, че брат му нещо не е добре.

При пристигането си криминалистите установили, че 41-годишният Даниел е със счупен череп и тежка черепно-мозъчна травма, вследствие на жестоките удари с тоягата. Дланите на мъртвеца били вдлъбнати. 

В залата не стана ясно как се е стигнало до свадата и какво именно е предизвикало сбиването между двамата братя. 

Стана ясно обаче, че родителите на двамата братя са разведени, а по-големият, Георги, се грижи за баба си. Преди време Даниел блъснал старицата и тя паднала, вследствие на което си счупила таза и се наложила операция. Тогава Георги я прибрал при себе си в Провадия и се грижил за нея. 

Обвинението реагира на молбата на защитата с тезата, че след като Георги бил задържан, майка му се появила и заявила, че ще се грижи за бабата. На аргументите , че обвиняемият няма средства, за да отпътува нанякъде и се укрие, прокурорът каза, че след като е изминал 11 километра в снега пеш, може пак така да забегне на някъде.  

Според съда може да се направи обосновано предположение за авторството на деянието, за което е обвинен Г. В., въз основа на представените гласни и писмени доказателства, включително и обясненията на обвиняемия за възникнал инцидент между него и брат му. Бяха представени и експертни справки, протоколи за оглед на местопроизшествието и други. Касае се за тежко умишлено престъпление, за което се предвижда наказание "лишаване от свобода" за срок от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна - основание за взимане на мярка за неотклонение "задържане под стража".

Съдът намира, че е налице опасност обвиняемият да се укрие и да извърши престъпление. Разследването по досъдебното производство е в твърде ранен етап и предстои да бъдат установени и разпитани още свидетели. Ако мъжът е на свобода той би могъл да им повлияе и така да попречи за разкриването на обективната истина по делото. 

Съдът приема, че Г.В. може да се укрие заради изключително високата степен на обществена опасност на извършеното деяние.

В съдебната зала защитата не оспори наличието на обосновано предположение, че Г.В. е извършил престъплението, за което му е предявено обвинение, но не се съгласи с квалификацията, че е предумишлено. Обвиняемият заяви пред съда, че иска да бъде освободен.

Мярката за неотклонение може да бъде обжалвана пред Апелативния съд на 31.01.2017 г., от 10 часа.
 

Виж коментарите (1)

Още по темата (6):
27.09.2017 Правосъдие от Варна: 12 г. строг затвор за братоубиец
04.09.2017 Ще получи ли доживотен затвор братоубиецът от Житница?
20.01.2017 Гледат мярката за неотклонение на Георги, който уби с тояга брат си в
Житница
18.01.2017 Разкритие: Даниел от Житница убит зверски от брат си
18.01.2017 Даниел от Житница убит след запой на рождения му ден?
17.01.2017 Ново убийство след жесток побой във Варненско
Още новини от Новини от Варна:
Съдия Славов пред варненски ученици: Образованието дава допълните...
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).