Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
"Брилянтин" или как да влезеш в обувките на другия
Автор: Пламена Николова 15:30 / 08.03.2022Коментари (0)1002
Режисьорката Сребрина Соколова пред Виолета Тончева за своята постановка на "Брилянтин“, като симбиоза между театралната и филмова версия, първа сценична реализация в България; за контракултурата на "грийзърите“, вдъхновила създаването на мюзикъла; за проблемите на тийнейджърите и конфликта им със социума; за цветните персонажи и емпатията, също за подбора на екипа с най-добрите Дани и Санди – Велин Михайлов и Лилия Илиева.

- "Брилянтин“ идва най-сетне и в България.

- Да, имаме щастието нашият театър, с нашата гледна точка и нашия каст, да представи за пръв път този прекрасен мюзикъл на българска сцена. Нека да уточня, че сега на 18 и 19 март предстоят предпремиерните спектакли на "Брилянтин“, а премиерата на мюзикъла ще бъде на 23 юни в Опера в Летния театър 2022.

- Както се случва с много мюзикъли, така и "Брилянтин“ увеличава славата, благодарение на филмовата версия, в която играят Джон Траволта и Оливия Нютън Джон. Коя от двете интерпретации вдъхновява повече първия български "Брилянтин“?

- Мюзикълът е създаден преди 50 години, неговата сценична премиера е била през 1971 г., а филмът от 1978 г., който прави мюзикъла още по-популярен, става най-касовият филм за годината. Нашата постановка представлява една симбиоза между театралната и филмовата версия с много нови песни, взети от филма. "Брилянтин“ отразява зараждането на рокендрола, така че любителите на този непреходен жанр ще бъдат подобаващо възнаградени.

- "Брилянтин“ се причислява към групата на т. нар. "грийзъри“, които оказват влияние върху музиката на XX век. Как се заражда този процес?

- Що се отнася до самата дума, "грийзъри“ идва от английското “grease" – грес, мазнина, но понятието "грийзъри“ има много по-широк смисъл. То е синоним за онази контракултура на емигрантите, които търсейки мястото си в страната на неограничените възможности, масово се вливат в неособено привлекателната за обикновения работник металургична промишленост. Към този детайл се добавя и характерното, най-вече за латиноамериканците, приглаждане на косата, което се превръща в запазена марка на непокорните и свободолюбиви млади "грийзъри“ от 50-те години на миналия век. Мюзикълът "Брилянтин“ има предвид точно тези тийнейджъри, с тяхното желание за свобода и стремежда да заявят себе си. Впрочем Елвис Пресли със стилизираната си лъскава прическа използва буквално същата визия.

- Бунтът на младите, като един от симптомите на модерното общество. Тук в какво се изразява конфликтът?

- Действието в мюзикъла се развива в края на 50-те години на XX век в Чикаго Илинойс и ни запознава с десет тийнеджъри и техните вълнения около проблеми като нежелана бременност, насилие на банди, натиск от връстници. С тази сложна и сериозна проблематика, естествена основа на драматургията в "Брилянтин“, мюзикълът звучи актуално и днес, а музиката и хуморът в диалозите усилват въздействието му. Конфликтът между желанието да се живее пълноценния живот на възрастните и липсата на житейски опит, е заложен в механизма за израстването на човека. Главните персонажи са много емоционални, цветни и различни, но въпреки своите различия, те все пак са част от едно общество и точно тук е заложен основният проблем на социума - как тази човешка цветност и уникалност да се впише в цялото, в общото, как да запази индивидуалността си и с това да не разруши общността. Отговорът на този проблем е в емпатията, в умението да влезем в обувките на другия и да се опитаме да го разберем. Това е единственият начин да живеем пълноценно в обществото.

- Отдавна имаш пристрастие към мюзикъла, поставяла си мюзикъл с млади хора, помним и твоите изпълнения в мюзикълите "Да пееш под дъжда“, "Котки“, "Любовта никога не умира“. В същото време поставяш и опери - като асистент на Кузман Попов и самостоятелно в "Риголето“. Как съжителстват при теб двата жанра?

- Да, наистина имам пристрастие към мюзикъла. Занимавам се с този жанр още в годините, когато на него не се гледаше с добро око, така че сега се радвам на неговата жизненост и популярност. Забелязах, че когато се занимавам с опера, се опитвам да вкарам в нея нещо от виталността на мюзикъла и обратно – да вкарам в мюзикъла нещо от операта. При това взаимно проникване е важно да се спазва балансът, който в операта е на едно място, а в мюзикъла – на друго.

- Това разбиране как се отрази върху подбора на екипа?

- Направихме национален кастинг за "Брилянтин“, в който търсехме млади хора на възрастта на героите, с танцувални и вокални умения. Явиха се много кандидати и аз вярвам, че в крайна сметка избрахме най-добрите. Главните роли поверихме на Велин Михайлов и Лилия Илиева, нашите прекрасни млади солисти, тандем на сцената и в живота, познати не само във Варна, а и на национално ниво с обаянието, певческото и артистичното си майсторство. В някаква степен те ще дадат израз и на взаимоотношенията помежду си, което несъмнено ще обогати емоционалната палитра на мюзикъла. Двамата отговарят, така да се каже, по всички параграфи на изискванията за очарователните Дани и Санди в "Брилянтин“, които се разделят, събират и отново се разделят във вихъра на шеметни танци, завладяваща музика и всякакви приключения, преди да си признаят: "Ти си този, когото желая“.

Благодаря на тях и на всички останали артисти за усърдието, с което репетират. Радвам се да бъда заедно в постановъчен екип с маестро Страцимир Павлов, сценографа Иван Токаджиев, костюмографката Ася Стоименова и хореографката Надя Димокова. Не за пръв път сме заедно в подготовката на мюзикъл, ние сме единомишленици и затова вярвам в успеха на нашия "Брилянтин“.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1595) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: